Dalmatinci obožavaju šalšu od poma, baš kao i njihovi susjedi s druge strane Jadrana, pa mnogi smatraju kako smo upravo od njih dobili recept za to omiljeno jelo. Možda i jesmo, no šalša nije talijanski izum, iako je prvi zabilježeni recept otisnut u Napulju. No vratimo se još malo unatrag....
Kad su nam pome pristigle s druge strane Atlantskog oceana, malo ih se tko u Europi usuđivao jesti. Smatrane su otrovnima i koristile su se kao ukrasna biljka. No, negdje potkraj 1500-ih, polako se počelo s njima eksperimentirati u kuhinjim, a te je pothvate zasigurno ohrabrio izvještaj čuvenog istraživača Francisca Hernandeza koji je izvijestio da je za posjeta Južnoj Americi jeo "ukusni umak od ustinjenih rajčica pomiješanih s ljutim papričicama".
Najraniji zabilježeni recept za umak od rajčice za koji nije dovoljno samo nasjeckati sastojke potječe iz kuharice objavljene u Napulju 1692. Ono to je zanimljivo je da jelo nosi naziv umak od rajčice u španjolskom stilu.
No još je zanimljiviji način pripreme. Prema tom receptu, rajčice se peku u komadu, zatim se ogule pa se samelju i pomiješaju sa nasjeckanim lukom, majčinom dušicom, ljutim papričicama, solji, uljem i octom. S vremenom su se pojavili slični recepti koji su koristili crni papar umjesto čilija i uključivali češnjak i peršin, kao i oni koji su predviđali ukuhavanje smjese navedenih sastojaka do željene gustoće.
Prethodno pečenje rajčica putem je otpalo, a znajući kako ukusne mogu biti nakon što se ispeku u pećnicu, možda bismo trebali iskušati i taj korak pripreme? Imate li svoj najdraži recept za šalšu, javite nam na [email protected]
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....