StoryEditorOCM
Savjetivrlo važan DETALJ

Radite li ovu čestu grešku kod pripreme rižota? Uništava teksturu i okus jela, evo kako trebate postupiti, jednostavno je

Piše K. V.
7. kolovoza 2025. - 07:05

Sigurni smo da svi volite pojesti porciju dobrog rižota, no mnogi nisu baš zadovoljni kakav se rižot servira za njihovim obiteljskim stolom, bilo da ga kuhaju ili samo degustiraju. To ne iznenađuje, jer priprema ovog kulinarskog klasika traži poštivanje određenih pravila, ma koliko on sam po sebi bio jednostavno jelo. Nakon pripreme dobrog umaka, odnosno baze, priča tek počinje, a mi ćemo vam rasvijetliti jedan ključan detalj.

image
Shutterstock

Naime, temperatura temeljca (odnosno vode, ako baš nemate temeljac) kojim podlijevate rižu je od presudne važnosti! Ako ste do sada koristili hladnu tekućinu (pri tom mislimo i na onu sobne temperature) upravo to može biti ključna pogreška. Dodavanje hladne tekućine može uzrokovati neujednačeno kuhanje i teksturu, zrnastim ili gnjecavim rižotom. Pročitajte kako!

image
Shutterstock

Hladna tekućina u kontaktu s vrućim zrnima može uzrokovati neujednačeno kuhanje pa neka zrna postaju raskuhana, neka sirova.

Do poremećaja teksture dolazi jer u vruću rižu dolijevate hladnu tekućinu čime se snižava temperatura u loncu, dolazi do neujednačenog kuhanja zrna riže jer se površina više kuha od središta. Na taj način dobijemo iz vana raskuhanu, iznutra sirovu rižu.

Struka, a i gurmani, nalažu da je isključivi način postizanja kremoznosti u riži oslobađanje škroba! Dolijevanjem hladne tekućine možete zaustaviti upravo taj važan proces, pa ćete umjesto glatkog i svilenkastog rižota dobiti suhu ili gnjecavu kašu.

Konačno, stabilna temperatura omogućuje neprekidno kuhanje ispravnu apsorpciju tekućine.

Dakle, sljedeći put kad budete kuhali rižot, ugrijte temeljac u odvojenom lončiću i održavajte ga stalno na temperaturi laganog vrenja i dolijevajte ga u rižu pomalo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:12