Želite li peciva i kruh učiniti još boljima, u svoj najdraži recept za dizano tijesto dodajte još jedan sastojak. Ocat. Zašto?
Dodavanje octa u dizano tijesto poboljšava mu teksturu i čini ga elastičnijim i podatnijim za oblikovanje. Kiselina u octu pomaže učvrstiti gluten, što pozitivno utječe na prozračnost kruha i peciva.
Ocat također pospješuje djelovanje kvasca, jer kiselina iz octa može aktivirati određene enzime, što doprinosi boljoj fermentaciji i rastu tijesta.
Pored toga, ocat poboljšava okus pekarskih proizvoda jer se njegova prirodna kiselost nadopunjuje s kiselošću tijesta koja nastaje tijekom fermentacije.
Odlučite li se iskušati ovaj savjet, imajte na umu da se ocat u ove svrhe obično koristi u malim količinama, jer bi u protivnome mogao previše utjecati na svojstva tijesta, ali i na njegov okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....