StoryEditorOCM
Savjetitrostruko djelovanje

Sastojak koji kruh i pecivo čini znatno mekšim i ukusnijim. Ubacite ga u tijesto bez straha, ali na jedno pripazite!

Piše T. S. M.
13. ožujka 2025. - 08:05

Želite li peciva i kruh učiniti još boljima, u svoj najdraži recept za dizano tijesto dodajte još jedan sastojak. Ocat. Zašto?

Dodavanje octa u dizano tijesto poboljšava mu teksturu i čini ga elastičnijim i podatnijim za oblikovanje. Kiselina u octu pomaže učvrstiti gluten, što pozitivno utječe na prozračnost kruha i peciva.

Ocat također pospješuje djelovanje kvasca, jer kiselina iz octa može aktivirati određene enzime, što doprinosi boljoj fermentaciji i rastu tijesta.

image
/Shutterstock

Pored toga, ocat poboljšava okus pekarskih proizvoda jer se njegova prirodna kiselost nadopunjuje s kiselošću tijesta koja nastaje tijekom fermentacije. 

Odlučite li se iskušati ovaj savjet, imajte na umu da se ocat u ove svrhe obično koristi u malim količinama, jer bi u protivnome mogao previše utjecati na svojstva tijesta, ali i na njegov okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:27