Prženje jaja izgleda kao najjednostavnija stvar na svijetu, ali tko je se ikad prihvatio, zna da je prava gnjavaža doživjeti razočaranje. Osobito ako se događa svaki put. Zvuči li vam ovo poznato? Zamislili ste lijepo jaje na oko, a na kraju završili s gumastim bjelanjkom i žumanjkom koji se razlio.
To je zapravo vrlo čest fijasko i gotovo uvijek je znak da je tava bila previše zagrijana. Evo objašnjenja. Kad je površina tave prevruća, bjelanjak se u doticaju s njom naglo stisne i postane žilav, a žumanjak dobije "toplinski šok" pa mu pukne opna. Rješenje je u pravoj temperaturi koja, baš kao u onoj priči o Zlatokosoj i tri medvjeda, ne smije biti ni preslaba, ni prejaka.
Tri jednostavna testa
Kako pronaći tu zlatnu sredinu? Možete isprobati nekoliko jednostavnih trikova, kao što su test dlanom i test kapljicom vode, no nekako slutimo da će vam najdraži biti onaj treći.
No, krenimo redom.
Test dlanom svodi se na to da stavite ruku nekoliko centimetara iznad tave; osjet treba biti topao, ali ne da neugodno peče.
Test kapljicom vode je vrlo zabavan za gledati: kapnite malo vode na tavu i promatrajte: ako odmah podivlja i brzo nestane, tava je prevruća; ako lagano titra i polako isparava, tava je spremna.
Treći trik oslanja se na masnoću kao pokazatelj: komadić maslaca koji ste ubacili u tavu treba se otapati mirno, uz blago cvrčanje, a ne odmah pocrnjeti. Dodatni bonus ovog trika je neodoljiv okus jaja prženog na maslacu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....