Riba jen uvijek dobra ideja, no neki su pomalo nestrpljivi i ne da im se gnjaviti s čišćenjem drača. Kako u svojoj kuhinji, tako i kad idu u restoran. No prije nego još jednom odaberu meso umjesto ribe, savjetovat ćemo im da se odluče za tunu, jer nema gnjavaže s dračama, a odluče li se za steak od tune na žaru, neće im biti žao što se nisu odlučili za biftek ili šnicel.
Međutim, steak od tune treba znati pripremiti kako treba. Možemo reći da ta namirnica traži pažnju, ali ne trpi kompliciranje. Ključ savršene pripreme leži u ravnoteži između visoke temperature, kratkog vremena pečenja i jednostavnih, ali izražajnih začina.
Tunu je najbolje peći kratko i na jakoj vatri, otprilike minutu i pol do dvije po strani, ovisno o debljini. Cilj je da sredina ostane ružičasta i sočna te da se izvana stvori zapečena korica koja čuva sokove u unutrašnjosti, a to je najlakše ostvariti s odrecima debljine otprilike 2 do 3 centimetra.
Postoji jedna bitna razlika između pripreme meesnog odreska i onog od tune: dok je ove prve bitno dovesti meso na sobnu temperaturu, s tunom to ne važi. Možete ju baciti na gradele ili na tavu ravno iz hladnjaka, a ako vam se redovito događa da je presušite, ovaj bi vam trik mogao biti od pomoći.
Tunu je također dobro natrljati maslinovim uljem, da bi bila sočnija, a što se tiče soljenja i paprenja, to je najbolje napraviti tik prije nego što ju stavimo na tavu ili roštilj.
Nakon pečenja, tunu je najbolje ostaviti da odmori minutu ili dvije, kako bi se sokovi rasporedili po mesu, a što se tiče posluživanja, neka bude jednostavno, s nekoliko kapi dobrog maslinova ulja, listićima rukole, malo limunovog soka ili nježno začinjen umak na bazi kapara, limuna i peršina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....