Kad se zaželimo ukusnog, a brzo gotovog ručka s okusom mora, pržene lignje odličan su izbor. Pod jedinm uvjetom: da ih znamo napraviti kako treba. Nikoga neće razveseliti pjat loše pofriganih liganja, a jako je puno načina na koje će rezultat biti upravo takav.
Najčešće pogreške su predugo prženje i preniska temperatura, a obje imaju isti ishod: tvrde lignje natopljene uljem. A rješenje je vrlo jednostavno.
Prva stvar: lignje treba dobro posušiti. Ako ostane previše vlage, ulje će prskati, a brašno se neće primiti kako treba. Ako koristite zamrznute lignje, odledite ih polako u hladnjaku i potom temeljito obrišite kuhinjskim papirom. Nemojte ih soliti prije prženja, jer sol izvlači vlagu, pa dolazi do prskanja.
Zatim slijedi valjanje u brašno. Neki preferiraju oštro, drugi mješavinu glatkog i kukuruznog škroba (gustina), jer daje hrskavu i laganu koricu, dok treći tvrde da su im najbolje kad se uvaljaju u kukuruzno brašno ili krupicu, jer tada su najhrskavije, no sve je to stvar ukusa. Za koju se god opciju odlučili, dobro otresite višak, jer će lako otpasti i izgorjeti.
Pržite u plitkoj, ali širokoj tavi koju nikako ne pretrpavati jer se temperatura ulja brzo snižava. Čim uhvate lijepu boju, lignje prebacite ih na kuhinjski papir i lagano ih posolite dok su još vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....