StoryEditorOCM
Savjetisvi će se pitati...

Slastičarski trik za najbolji biskvit: evo čime zamijeniti uobičajeni sastojak, rezultat su zadivljujuća mekoća i sočnost

Piše Tea Sumić Miletić
8. listopada 2025. - 09:48

Biskvit je temelj brojnih omiljenih slastica, od torti, preko rolada pa do čupavaca i njima sličnih kolača, pa jednom kad naučimo kako se točno priprema biskvit i u tome se izvještimo, možemo se početi hvaliti svojim umijećem izrade slatkoga. Međutim, ako se želimo izdvojiti od ostalih, to ćemo umijeće morati dodatno izbrusiti malim trikovima, a najbolje je početi upravo s biskvitom.

Kad je riječ o tom temeljnom elementu, mali detalji mogu presuditi o tome hoće li biskvit biti savršeno mekan ili će nakon pečenja postati zbijen, hoće li brzo postati suh ili će danima ostati sočan...

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Ako tražite jednostavan način koji će omogućiti biskvitu da postane i ostane lagan, pahuljast i dugotrajnije sočan, nudimo vam caku kojom se koriste profesionalni slastičari. Dovoljno je jedan uobičajen sastojak zamijeniti drugim.

‘Tajni‘ dodatak za najbolji biskvit

Sastojak koji treba zamijeniti je ulje, no ako ste pomislili da ga treba zamijeniti maslacem, pogriješili ste. Iako se ulje često koristi za pripremu biskvita jer ga čini mekanim, ono ga može učiniti pomalo teškim. Maslac, s druge strane, ima bogat okus, ali se nakon hlađenja stvrdne pa kolač izgubi mekoću. Slatko vrhnje  i to ono s najmanje 30 posto mliječne masti, savršeno je rješenje jer spaja najbolje od oba svijeta pa biskvit nakon pečenja zadržava sočnost i dobiva prozračnu teksturu.

image
/Shutterstock

Vrhnje je najbolje dodati na samom kraju pripreme, nakon što ste već umiješali brašno. Na taj način pomaže otopiti preostale grudice i ravnomjerno rasporediti vlagu u tijestu. 

Kako zamijeniti maslac i ulje

Ako vas zanima kako pravilno zamijeniti sastojke, imajte na umu da za 100 ml ulja treba dodati oko 150 ml slatkog vrhnja, a za 100 g maslaca oko 120 ml vrhnja. Ova zamjena jednostavna je, a razlika u rezultatu ogromna: biskvit ostaje svjež, mekan i sočan i nekoliko dana nakon pečenja.

image
/Shutterstock

Dodavanjem slatkog vrhnja umjesto ulja ili maslaca, dobit ćete savršen temelj najbolje torte i kolače, a svi će se pitati kako vam je to pošlo za rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:25