Zasigurno niste jedini koji ste primjetili da vam žumanjak tvrdo kuhanog jajeta ima zelenkasto – sivkasti rub. Mnogima se to događa i nije baš omiljena pojava, iako smo na nju navikli. Takvo jaje nije pokvareno ili štetno za zdravlje, ali ima blago sumporast okus i promijenjenu teksturu, umjesto kremast žumanjak je brašnast i suh. Osim toga, u profesionalnoj kuhinji takvo jaje se smatra neispravno skuhanim!
Taj neugledni prsten nastaje zbog kemijske reakcije između sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka. Kada se jaje kuha ili hladi nepravilno, stvara se željezni sulfid, tvar koja ostavlja karakterističan zeleni trag.
Za one koji žele znati više evo i detaljnijeg objašnjenja. Bjelanjak sadrži sumporne spojeve, a pri visokoj temperaturi iz njih se oslobađa vodikov sulfid (H₂S) – plin neugodna mirisa, poznat i po prisutnosti u trulim jajima. Taj se plin tijekom dugog kuhanja širi prema žumanjku, koji je bogat željezom (Fe). Na granici između bjelanjka i žumanjka vodikov sulfid reagira sa željezom, i stvara tamnozeleni sloj željeznog sulfida.
Srećom, nepoželjni prsten lako je izbjeći ako pravilno kuhate jaje. Za početak, nemojte ga predugo kuhati. Idealno je da posudu s jajima maknete s vatre čim voda proključa i ostavite sa strane 10-ak minuta. Jednako je važno i pravilno hlađenje! Nakon isteka vremena potrebnog da se jaje skuha, jaja odmah ohladite pod mlazom hladne vode ili još bolje uz pomoć leda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....