StoryEditorOCM
SavjetiRIJEČ STRUČNJAKA

Splitski majstor mesar otkrio nam je čari svake janjeće pozicije: evo što u juvu, što u škrovadu, a što u dolče garbo

Piše Lenka Gospodnetić
18. travnja 2025. - 17:22

Ako ćemo pitati "doktora za meso" - a doajen mesarskog obrta Vladimir Tangar (73) iz Kaštela jedan je od tih - janjetina je najslađa oko blagdana svetog Ante, u lipnju. Počinje sada, oko Uskrsa, naime kolje se, da prostite, i to zato jer se izlegla i dosegla potrebnu minimalnu kvotu težine. No, Tangar drži da je janjac "pravi" tek onda kad nakon majčina (čitaj: ovčina) mlijeka okusi i malo trave...

- Najbolji je oko deset kila. Paški su premaleni, kolju ih već sa pet. I preskupi su došli. I nema ih; valjda ih odmah pokupuju lokalni ugostitelji, nekako ih uvik fali, a ja san ih nekoć puno odotamo dogna - prisjeća se Tengar.

Za potrebe svoje lukšićke klaonice i šest mesnica (prodajnih mjesta) ipak nabavlja dobru janjetinu, ali drugdje.

- Iman je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 22:23