Mnogi se unaprijed vesele uživanju u francuskoj salati, bez koje je gotovo nezamisliv svečani objed na Božić ili Novu godinu. I baš kao i svake godine, mnogi vode prave rasprave po pitanju "pravih" sastojaka toga jela. Idu li jaja utvrdo? Ide li sir? A šunka? Znate što bismo mi rekli na to? Ide sve što vam prija pa čak i jabuka, ako ju volite staviti. Međutim, postoji jedan dodatak koji se ne nađe često u receptima za ovo jelo, a mnogi ga baš vole ubaciti.
Mislimo na kiselo vrhnje. Ili mileram, za one koji preferiraju malo masnije. Taj se sastojak kombinira s majonezom, a rezultat je, kažu oni koji ga često koriste, puno ukusnija francuska salata. I ne samo ukusnija, nego i općenito bolja. Kako to?
Zašto dodati vrhnje u francusku salatu?
Prvo, dodavanje kiselog vrhnja mijenja teksturu jela. Francuska salata s majonezom često je pomalo zbijena i gusta, jer sastojci - a osobito krumpir - upiju tekućinu i isuše salatu. Kad se majonezi dodaju kiselo vrhnje ili mileram, nastaje umak koji pomaže salati da ostane rahla, čak i nakon što malo odstoji.
Drugo, dodavanjem ovog sastojka dolazi do ravnoteže masnoće i kiselosti, jer blaga mliječna kiselina iz vrhnja ili milerama razbija dominantnu masnoću majoneze. Dodatni bonus: bolje se osjete okusi pojedinih sastojaka salate.
Treće, ova mala promjena u rceptu utječe na opći dojam. Francuska salata obogaćena kiselim vrhnjem ili mileramom na nepcu je laganija, premda je kalorijski tu negdje li-la s klasičnom.
E sad još samo jedan detalj, a taj se tiče omjera majoneze i vrhnja. Bitno je ne pretjerati, jer majoneza ipak drži stvari na okupu. Najbolje je kad je taj sastojak dominantan, a mliječni dodatak igra tek sporednu ulogu, što bi značilo da ga u odnosu na majonezu ne bi smjelo biti više od 30 posto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....