Kad se na džemu razvije plijesan, najbolje ga je baciti, zar ne? Ne. Odnosno, ne uvijek. Ako se na površini pojavila samo koja točkica ili tek tanka naslaga plijesni, nema razloga za paniku.
Dobra je to vijest za sve one koji guštaju u pripremi domaćeg džema i nije im žao utrošiti vrijeme i pažnju (pa i novac, ako voće nisu sami uzgojili) za pripremu zimnice u kojoj će uživati (i uz nju štedjeti) sve do iduće sezone sočnih plodova. Zaista je prava šteta baciti svojih ruku trud, no s plijesni se ne valja igrati pa vrijedi obratiti pažnju na najbitnije pitanje, a to je u kolikoj se mjeri na džemu razvio ružni bjelkasto zeleni čupavi sloj.
Stručnjaci su po tom pitanju jasni te nam poručuju da u slučaju ako se plijesan nalazi samo na površini i nije zahvatila dublje slojeve, džem još uvijek možemo spasiti.
Sastojak koji spašava džem
Međutim, potrebno ga je dobro očistiti i osigurati od daljnjeg kvarenja, a za to će nam savršeno poslužiti jedan sasvim običan sastojak koij ima svaka kuhinja. Šećer. Najobičniji. Uz ovaj mali trik više nikad nećete baciti ni jednu teglicu džema ili marmelade, što je zaista šteta, osobito ako se radi o domaćima.
Evo kako treba postupiti.
Kako očistiti plijesan s džema
Najprije pažljivo odstranite sav vidljivi sloj plijesni, ali nemojte stati samo na površini. Žlicom zahvatite i još nekoliko milimetara ispod nje, jer se u tom sloju mogu zadržati nevidljive spore koje izazivaju kvarenje.
Nakon toga, po površini preostalog džema pospite malo kristalnog šećera. Šećer upija vlagu i stvara tanki zaštitni sloj koji sprječava ponovni razvoj plijesni.
Skriveni krivac za kvarenje
Ne zaboravite i na poklopac jer često je upravo on skriveni krivac za razvoj plijesni.
Skinite ga, prokuhajte nekoliko minuta, pustite da se potpuno osuši i tek tada ga pažljivo vratite na staklenku. Tako ćete izbjeći ponovnu kontaminaciju i produljiti trajnost džema.
Ovim jednostavnim postupkom možete spasiti staklenku domaćeg džema bez narušavanja okusa i sigurnosti, te ga bez brige nastaviti koristiti još neko vrijeme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....