Tjesteninu bismo sigurno izdvojili među top 5 namirnica koje se najčešće nalaze u našim loncima. Iako je mnogima i više puta tjedno na jelovniku u samom kuhanju događaju se pogreške. Pravilno skuhana tjestenina ključ je uspješnog obroka, a za najbolji rezultat trebamo postići da nije slijepljena i da lijepo upija umak. To zapravo nije teško postići samo je potrebno slijediti nekoliko pravila, ali i izbjegavati jednu čestu pogrešku.
Za početak, slijedite pravilo da na svakih 100 g tjestenine ide 1 l vode jer tjestenina mora slobodno plivati u vodi. Prije nego dodate tjesteninu voda mora dobro ključati, a sol dodajte kad proključa jer prerano dodavanje soli usporava vrenje.
Tjesteninu odmah promiješate po dodavanju u vodu jer ćete tako spriječiti da se zalijepi za dno. Nastavite s povremenim miješanjem osobito prvih par minuta jer se tada oslobađa najviše škroba koji uzrokuje lijepljenje tjestenine.
Držite se preporuke za vrijeme kuhanja na pakiranju, ali svejedno ga skratite 1 - 2 min kako biste je skuhali al dente. Prekuhana tjestenina postaje kašasta i može upropastiti cjelokupni dojam.
Skuhanu tjesteninu odmah ocijedite, ali ne ispirite je vodom jer ćete isprati i škrob koji pomaže da se umak lijepo primi. Tjesteninu isperite jedino ako ćete je koristiti za salatu. Spojite tjesteninu i umak odmah, tako će se najbolje povezati.
I konačno, izbjegavajte savjet koji se često može čuti, a to je dodavanje ulja u vodu za kuhanje ili u samu skuhanu tjesteninu! Ono samo stvara nepoželjan masni sloj, a k tomu će spriječiti da se umak lijepo uhvati za tjesteninu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....