Ručak bez salate je kao.. dovršite sami, a sigurni smo da ćete se složiti da baš i nije nešto. Nažalost, neki nikad nemaju vremna ni strpljenja za pripremiti salatu kao pratnju glavnom jelu, ali svi ti izgovori dodatno gube na vrijednosti u sezoni kad je povrća prikladnog za salatu zaista u izobilju. Pome, paprike, krastavci, rukola... možete birati do mile volje ili ih spajati na slasne načine.
Mi danas biramo salatu od krastavaca, sinonim za osvježavajuće i jednostavno jelo, koje će vješte ruke pripremiti tako da ga je užitak jesti, dok će oni s malo manje znanja, pažnje i iskustva lako završiti s mlitavim komadićima koji plutaju u zdjeli i nitko ih ne želi jesti.
Uz nekoliko malih savjeta, izbjeći ćete tu kuharsku katastrofu i uživati u salati od krastavaca koja je baš kako treba, a to znači svježa, hrskava i puna okusa.
Prvo što vam preporučujemo je da odaberete dobru sortu. Najbolji su manji, čvršći krastavci s tankom korom koju ne morate guliti. Ako koristite obične, možete ih oguliti djelomično, tako da zadržite i malo boje i teksture.
Zatim dolazimo do koraka koji na prvu može zvučati kontradiktorno, ali zapravo čini veliku razliku, a to je soljenje prije začinjanja. Naime, kada narezane krastavce posolite i ostavite 15 do 20 minuta, oni će ispustiti višak vode. Mnogi pomisle da će time glavni sastojak salate previše omekšati, no događa se upravo suprotno: krastavci zadržavaju svoju unutarnju hrskavost, jer ono što se uklanja je površinska vlaga. Nakon što ih ocijedite ili nježno stisnete (odnosno, još bolje, nježno potapkate kako se ne bi lomili), spremni su upiti začine i pritom ostati čvrsti i osvježavajući.
Što se tiče začina, budite umjereni, osobito s octom, jer cilj nije prekriti okus krastavca, već ga naglasiti i salati dati dodatnu dozu svježine. Po želji možete dodati i malo svježe mljevenog papra, sitno sjeckanog crvenog luka ili peršina, ali ne pretjerujte jer prava čar ove salate leži u jednostavnosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....