StoryEditorOCM
Savjetitrik iskusnih kuhara

Tajna najbolje sarme krije se u detalju oko kojeg mnogi griješe: ako ovo ne znate, osuđeni ste na sasvim prosječan okus

Piše T. S. M.
25. listopada 2025. - 08:15

Sezona sarmi ne samo da je počela, nego se već sasvim lijepo zahuktala. Želimo vam da vam ovogodišnja bude najbolja ikad i da uživate u što slasnijim zamotuljcima od kiselog kupusa s mesom i rižom. I pancetom i začinima, naravno. Međutim, ako ćemo pravo, tajna najbolje sarme uopće se ne krije u detalju na koji smo se upravo koncentrirali, odnosno u sastojcima - presudnu razliku zapravo čini način kuhanja. A upravo tu većina griješi.

Kako skuhati savršene sarme

Najčešća pogreška je dodavanje pretjerane količine vode i kuhanje na prejakoj vatri. Kad se sarma prebrzo skuha, kupus gubi aromu, a meso se ne stigne povezati s kiselinom i začinima. Prava sarma treba se polako krčkati, na tihoj vatri, uz toliko tekućine da kupus bude uronjen samo do polovice.

image
Shutterstock

Trik za još bolje sarme

Druga važna stvar je slaganje. Sarme se moraju složiti gusto, sa što manje praznina, jer se u suprotnom otvaraju i raspadaju. Na dno posude uvijek je dobro staviti nekoliko listova kupusa i komadiće dimljenog mesa, a istu stvar učinite i na vrhu kako biste napravili prirodan pokrov koji čuva paru da ne pobjegne iz lonca.

Kad se kuha strpljivo, sarma ne treba nikakav poseban dodatak ni trik, a nakon što odstoji do sutradan, njezin se okus još više produbi, jer se meso i riža povežu u savršenu cjelinu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 08:17