Dobra domaća juha mnogima je nezamisliva bez tjestenine, ali kod nas je manje poznato da se okus cijelog jela može znatno poboljšati ako se manistra prije kuhanja kratko prepeče.
Sitna tjestenina, ona u obliku zrnaca ili vrlo kratkih rezanaca, obično se samo ubaci u kipuću juhu. No ako je prije toga tostirate na suhoj tavi ili u malo ulja ili maslaca, dobit će sasvim novu notu okusa. Tajma je u tome da se škrob iz tjestenine lagano karamelizira, zbog čega tjestenina razvija blagu orašastu aromu koju prenosi na juhu u kojoj se nakon toga kuha.
Postupak je jednostavan. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte tjesteninu i neprestano miješajte dok ne poprimi svijetlosmeđu boju i zamiriše. Dovoljna je jedna do dvije minute. Nakon toga je ubacite u juhu i kuhajte dok ne omekša.
Tako tostirana tjestenina zadržava oblik, a juha dobiva zlatnu boju i suptilnu aromu po svježe pečenom pecivu. Ovaj mali trik dolazi nam iz talijanske kuhinje gdje se koristi posebna vrsta tjestenine, pasta fregola, koju je prije kuhanja običaj prepeći. Nakon toga se kuha u juhi ili se skuha na isti način kao riža ili kus-kus i koristi kao baza za bogate salate, jer odlično upija okuse i zadržava oblik.
Pripazite prilikom tostiranja da tjestenina ne potamni previše, jer tada može postati gorka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....