StoryEditorOCM
Savjetiza savršen rezultat

Tikvice su vam uvijek kašaste i bezukusne? Evo gdje griješite, prije nego ih počnete kuhati ili peći postupite ovako...

Piše T. S. M.
17. lipnja 2025. - 11:22

Tikvice su zahvalna i povoljna namirnica koja ljeti dolazi u izobilju, no često znaju završiti gnjecave i nekako bezvezne. Dosadne bez karaktera, nazovite to kako hoćete, mislimo na onakve tikvice kakvih biste dodatnu porciju poželjeli samo ako ste baš jako, jako gladni.

Srećom, to se lako može izbjeći uz nekoliko jednostavnih koraka.

Nakon što ih očistite, narežite tikvice po dužini na četvrtine i uklonite mekani, vodenasti središnji dio sa sjemenkama, jer upravo on najbrže postaje kašast tijekom termičke obrade. Zatim posolite narezane tikvice i ostavite ih oko 10 minuta u cjedilu kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro posušite papirnatim ubrusom.

image
Shutterstock

Ako ćete ih pripremati lešo, imajte na umu jednu bitnu stvar, a to je da se jako lako raskuhaju. Stoga ih kuhajte kratko, da bi zadržale teksturu. Za razliku od krumpira, koji se u većini slučajeva stavlja u hladnu vodu, tikvice idu u kipuću pa u teću najprije stavite krumpir i hladnu vodu, a kad voda zavrije, smanjite temperaturu, kuhajte par minuta pa tek tada ubacite tikvice. Dok se krumpir dovrši, tikvice će biti baš "taman".

Koliko god voljeli lešo tikvice jer su lagane i lako se pripremaju, ipak ćemo vam savjetovati da za maksimum okusa koristite brze i suhe metode kuhanja, poput pečenja na roštilju ili sotiranja na tavi. Visoka temperatura omogućuje da se tikvica brzo zapeče, karamelizira i zadrži čvrstoću, umjesto da se raspadne. Nakon pečenja možete ih začiniti svježim začinskim biljem poput bosiljka ili timijana, dodati masline, rajčice, sir...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 02:36