Zima je pravo vrijeme za uživanje u gustim varivima i juhama, no neki su, nažalost, osuđeni na rijetka jela. Njima, naime, smeta zaprška ili izbjegavaju dodavanje vrhnja za kuhanje. Takvima ćemo otkriti još jedan način za zgušnjavanje jela koji, premda će možda zvučiti čudno na prvu, koriste čak i profesionalni kuhari.
Tajni sastojak za gušća variva i juhe zove se instant pire krumpir. I to onoj formi u kojoj se nalazi u pakiranju.
Pahuljice od dehidriranog krumpira, koje služe za pripremu instant pirea, učinkovito su sredstvo za zgušnjavanje juha i variva. Ne stvaraju grudice (poput brašna) niti zahtijevaju dodatno kuhanje, što ih čini praktičnim rješenjem kada želite zgusnuti jelo bez zaprške i bez promjene okusa. Riječ je o proizvodu s dugim vijekom trajanja koji se u kuhinji ponaša vrlo predvidivo jer je krumpir već termički obrađen, a škrob potpuno aktiviran, pa ga je dobro imati pri ruci ako volite lijepo zgusnuta jela.
Kad se pahuljice dehidriranog krumpira dodaju u vruću juhu ili varivo, one se brzo rehidriraju i ravnomjerno povežu s tekućinom. Pahuljice je važno dodavati postupno, uz stalno miješanje, jer gustoća dolazi s kratkim odmakom.
Možda se sad pitate koliko tih pahuljica trebate dodati u jelo. E pa tu vam vrijedi pravilo umjerenosti. Za lonac od oko dvije litre juhe obično je dovoljna jedna ravna žlica instant pirea, a najviše dvije ako želite nešto gušću teksturu. Kod variva u loncu iste zapremnine može se dodati dvije do tri ravne žlice, ovisno o tome želite li rjeđe ili gušće jelo. U tom slučaju učinak je sličan kao da ste dodali jedan manji krumpir i pustili ga da se raspadne.
Jelo je nakon dodavanja pahuljica dovoljno je kuhati još dvije do tri minute kako bi se struktura stabilizirala.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....