Umak od rajčice ili šalša od poma obožavano je jelo diljem svijeta, a jednu od najvećih baza obožavatelja bez sumnje ima u Dalmaciji. Međutim, unatoč tome što se to jelo naširoko kuha, mnogi rade jednu veliku grešku. Dodaju joj šećer.
Evo zašto to nije dobra ideja. Istina, u šalši želite osjetiti određenu dozu slatkoće, ali ona ne bi smjela potjecati od dodanog šećera. Naravno, ako kušate već skoro skuhan umak od rajčice i shvatite da joj nešto kvari okus, tada bi se moglo činiti da će prstohvat šećera izbalansirati stvari, ali već to što joj trebate dodati zaslađivač znači da je nešto pošlo po zlu.
Idemo, stoga, vidjeti što se može napraviti da uopće ne biste došli do toga da poželite ubaciti malo šećera u teću.
Iskusni kuhari rekli bi vam da šećer u šalšu dodaje samo onaj tko štedi na sastojcima. Stavite li nekvalitetne, nedozrele rajčice, nema šanse da će takve obogatiti jelo svojom prirodnom slatkoćom, jer je nemaju. Ako ne uspijete nabaviti dovoljno dobre svježe rajčice, puno je mudrije koristiti kvalitetne konzervirane nego se dovesti u situaciju da šalšu na kraju morate šećeriti kako biste joj izbalansirali okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....