StoryEditorOCM
Savjetiradite li je vi?

Velika greška kod pohanja mesa zbog koje upije puno ulja: mnogi je rade, evo kako je izbjeći i kako brzo popraviti štetu

Piše T. S. M.
13. listopada 2025. - 15:27

Kako je lijepo zagristi u komad pohanog mesa pa osjetiti pod zubima hrskavost korice, a zatim na jeziku onu neodoljivu sočnost...mmmm! Ali, nažalost, za neke je ovaj scenarij ograničen samo na obroke u tuđoj blagovaonici ili restoranu, jer im u vlastitoj kuhinji nikad ne polazi za rukom proizvesti takvo savršenstvo.

Pohano meso naizgled je jednostavno jelo, ali tijekom samog procesa pohanja, pa i nakon njega, puno toga može poći po krivu. Najgora greška koju možete napraviti prilikom pohanja mesa, koja ruši cijeli trud savršeno izvedenog pohanja, jest staviti ga u ulje koje je nedovoljno zagrijano.

image
Shutterstock

Kad je temperatura ulja preniska, umjesto da se panada počne pretvarati u finu hrskavu koricu ona ostaje mekana i propusna pa upije previše ulja i postane masna, teška i bez svoje lijepe zlatne boje.

Kako odrediti temperaturu ulja za pohanje

Kako biste izbjegli ovu čestu pogrešku, potrudite se postići idealnu temperaturu ulja za pohanje, a ta se kreće između 170 i 180 °C. Ako nemate termometar, kao indikator temperature može vam poslužiti komadić kruha. Samo ga ubacite u ulje i promatrajte, ako ulje oko njega odmah zapjeni, a komadić za par sekundi lagano porumeni, možete početi s prženjem pohanog mesa.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Ako se ništa ne događa, morat ćete još malo pričekati, a ako komadić kruha ubačen u ulje brzo potamni i počne se dimiti, ulje je prevruće, što znači da će se panada ispeći prije nego meso bude gotovo. Rješenje je jednostavno: samo dolijte malo hladnog ulja pa provjerite test s kruhom.

Kako spasiti loše pohano meso

Ako sve opisano odlučite ignorirati ili zaboravite primijeniti pa meso ubacite u nedovoljno vruće ulje, ne morate očajavati, jer i to se da riješiti. Čim primijetite da vam je meso upilo previše ulja, možete ga kratko ocijediti na rešetki (ne na papiru, kako se korica ne bi navlažila od pare) i zatim ga zagrijati u pećnici na 200 °C dvije do tri minute. Time će se višak masnoće djelomično otopiti, a korica će na kraju ipak biti hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:34