Možda slovi za nezdravu hranu, ali svi se ponekad zaželimo friganog. Mi smo mišljenja da je umjerenost ključ i da nema ništa loše u tome da se ponekad počastite neodoljivim zalogajima, hrskave vanjštine i sočne unutrašnjosti. No, da bi prženje bilo uspješno i rezultat onakav kakav priželjkujemo ipak treba malo prakse i znanja, a nema dileme da su na američkom jugu u tome majstori. Stoga vam donosimo recept za pripremu kajunske pržene piletine, izvornog specijaliteta američkog juga.
Kajunska kuhinja je naziv za lokalnu kuhinju američke države Louisiane, a specifična je po tome što je nastala miješanjem više svjetskih kuhinja koje su donijeli doseljenici. Tako ima utjecaja francuske, španjolske, izvorno američke i, naravno, zapadno afričke kuhinje. Danas je, zajedno s kerolskom kuhinjom, često pojam američkog comfort food-a, u slobodnom prijevodu domaće spize.
Ovaj recept sadrži začine tipične za kajunsku kuhinju, a svi su nam dobro poznati. Možete kupiti gotovu začinsku mješavinu naziva Cajun koja se može pronaći u specijaliziranim trgovinama ili u supermarketima, a možete i sami izmiješati začine. Druga posebnost je marinada za meso koja je izvorno od mlaćenice. Mlaćenica je fermentirani mliječni proizvod čija blaga kiselost utječe kroz marinadu na proteine u mesu te ga omekšava, daje sočnost i produbljuje okus. Ako nemate dostupnu mlaćenicu možete napraviti zamjenu tako da koristite vrhnje ili jogurt i vodu u jednakim omjerima. Dakle, ako u receptu traži 600 mL mlaćenice razrijedite 300 ml jogurta ili vrhnja s 300 ml vode. Svakako koristite punomasno vrhnje ili jogurt jer je to važno za okus!
Da bi prženje bilo uspješno, ključno je voditi računa o temperaturi ulja. U tome vam jako može pomoći kuhinjski termometar jer bi ulje trebalo zagrijati na 175 º. Ako ga nemate, koristite stari trik za provjeru temperature, odnosno pomiješajte zeru brašna s vodom i ubacite u ulje, ako odmah krene cvrčiti ulje je taman zagrijano, ako dimi prevruće je, a ako ne cvrči temperatura nije dovoljno visoka. Također, provjeravajte temperaturu prije svake ture za prženje jer ona značajno padne u prženju.
Konačno, možete koristiti vama najdraže komade piletine kao i otkoštene komade.
Kajunska pržena piletina
Sastojci
1 kg piletine
240 g glatkog brašna
30 g kukuruznog škroba ili gustina
400 ml mlaćenice
1 žličica soli
Ulje za prženje
Mješavina začina Cajun ili:
1 žlica morske soli
1 žlica slatke paprike
1 žlica češnjaka u prahu
2 čajne žličice mljevenog bijelog papra
2 čajne žličice luka u prahu
1 čajna žličica mljevenog kumina
1 čajna žličica kajenskog papra
1 čajna žličica suhog origana
1 čajna žličica suhog timijana
Priprema
Komade piletine dobro osušite i složite u zdjelu, prelijte mlaćenicom u kojoj ste razmutili jednu žlicu začinske mješavine. Ostavite u frižideru preko noći.
Sutra dan pomiješajte brašno, škrob i začinsku mješavinu u homogenu smjesu. Svaki komad marinirane piletine dobro uvaljajte u tu mješavinu te stavite pržiti u duboko ulje, vodeći računa o temperaturi ulja koja bi trebala biti 175 ºC. Provjeravajte temperaturu između svake ture i stavljajte onoliko komada koliko može stati da plutaju u ulju bez dodirivanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....