Savršeno pripremljeno mljeveno meso ključno je za ukusna, sočna jela. Ipak, lako je pogriješiti i završiti s bljutavim, masnim ili suhim mesom koje može pokvariti cijeli recept. Način na koji ga pečemo čini veliku razliku u okusu i teksturi, pa je važno pravilno slijediti postupak od početka do kraja.
Česte greške poput stavljanja mesa na hladnu tavu ili pretjeranog miješanja mogu poremetiti Maillardovu reakciju, odgovornu za lijepu koricu i bogat okus. Srećom, ove se pogreške lako izbjegavaju uz nekoliko jednostavnih promjena.
Jedna od najboljih tajni za bolje rezultate je tretiranje mljevene govedine sodom bikarbonom prije pečenja. Dodavanjem male količine sode bikarbone sprječavamo prebrzo vezanje proteina, što pomaže da meso ostane sočno i da se brže i ravnomjernije zapeče.
Otopite ¼ čajne žličice sode bikarbone u 1 žlici vode na svakih 450 g mljevene junetine. Dobro promiješajte smjesu s mesom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15–20 minuta prije pečenja..
Ovaj mali korak čini veliku razliku, osobito kod nemasnijih komada koji se lako isušuju. Meso će biti mekše, sočnije i bogatijeg okusa, a soda bikarbona u ovoj količini neće ostaviti primjetan okus.
Vrijedi isprobati ovu jednostavnu tehniku ako želimo stalno postizati savršeno pečeno mljeveno meso.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....