StoryEditorOCM
Savjetinemojte to raditi

Velika greška u kuhanju umaka od rajčice koju mnogi rade: želite li bolju šalšu, prestanite koristiti ovaj sastojak!

Piše T. S. M.
5. lipnja 2025. - 07:05

Kako vi kuhate umak od rajčice, popularnu šalšu? Zaista nas zanima, jer čini se da vam je ta tema poprilično važna, što dokazuje i vaš interes za nedavno objavljenim tekstom o sastojku koji joj se ne bi trebao dodavati (ovdje se podsjetite cijele priče). Ako ste nam spremni otkriti što vi dodajete i ne dodajete rajčicama kad kuhate to popularno jelo, pišite nam na [email protected].

A mi nastavljamo dalje. Postoji još jedna stvar koju mnogi stavljaju u teću kad kuhaju šalšu, a zapravo to ne bi trebali raditi. Mislimo na - vodu.

image
/Shutterstock

Iako se ponekad čini praktičnim i štedljivim razrijediti umak od rajčice vodom za vrijeme kuhanja, profesionalni kuhari upozoravaju da je to upravo suprotno od onoga što bismo trebali raditi. Ako težimo umaku punom okusa, dodavanje vode može pokvariti rezultat. Evo i zašto.

Voda je neprijatelj koncentriranog okusa jer razrjeđuje prirodnu arome rajčice. Osim toga, potpuno je nepotreban dodatak jer je, u većini slučajeva, sok iz svježih rajčica, odnosno tekućina iz konzerve, sasvim dovoljna za dobiti pravu gustoću umaka.

No, sasvim je druga stvar ako zaboravite šalšu na špaheru pa shvatite da je se previše iskuhalo. Tada možete dodati malo vode da spaasite stvar, kako netko ne bi za ručak dobio samu manistru. Pritom je uputno dodati vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Ta je puna škroba, pa će, kad već kvari okus, barem povezati umak i dati mu svilenkastu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 07:41