Priprema salate od kupusa možda zvuči jednostavno (naribaš kupus, dodaš malo soli, ulja i octa i gotovo), ali ako želite dobiti ukusnu, hrskavu i sočnu salatu, ključ je u načinu na koji tretirate glavni sastojak. Nije svejedno hoćete li ga napasti bez milosti ili ćete ga maziti.
Prema nekim receptima na koje možete naići, kupus treba naribati. Drugi, pak, navode da ga je bolje rezati, jer ga ribanje previše usitnjava i čini da kupus izgubi previše tekućine, uslijed čega ostaje mlitav. Mi smo skloniji drugoj soluciji, pod uvjetom da ga se može vrlo tanko narezati.
Evo nas kod druge dileme. Neki će narezani ili naribani kupus odmah začiniti, pomiješati i poslužiti, dok drugi smatraju da ga najprije treba dobro - izmasirati. I to što grublje, to bolje. Tako se, navode, kupus učini manje žilavim pa je salatu lakše žvakati.
Dakle, trebamo li stiskati kupus rukama ili ne? Tu mnogi griješe. Premda zvuči logično da se kupus dobro ocijedi stiskanjem, rezultat često bude previše mekan i bez one fine hrskavosti.
Umjesto toga, višak tekućine uklonite na neki nježniji način, a najbolje u centrifugi za salatu (alternativa je cjedilo, u kojem ćete ga dobro, ali oprezno protresti). Tako kupus ostaje hrskav, ali bez viška vlage koja kvari okus jer razrjeđuje ocat i druge začine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....