StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Za najbolju salatu od krumpira trebat će vam i ovo. To je stari trik iz austrijske kuhinje, daje sočnost i podiže okus

Piše T. S. M.
14. travnja 2025. - 08:10

Ako nikad niste baš sasvim zadovoljni kvalitetom svoje krumpir salate, vrijeme je da promijenite način na koji je pripremate. Od velike pomoći mogao bi vam biti jedan mali trik - i to onaj s juhom. To je zapravo stara, klasična kulinarska doskočica koja potječe iz austrijske i njemačke kuhinje, a sastoji se u tome da se kuhani i oguljeni, još topli krumpir prelije domaćom juhom.

Evo kako to funkcionira: kad je krumpir još vruć i narezan na ploške, zalije se s nekoliko žlica tople, ali ne kipuće, bistre mesne juhe – najčešće juneće ili pileće. Juha potom prodre u krumpir dajući mu dubinu okusa i sočnost.

image
Shutterstock

Ostali sastojci su sasvim uobičajeni te uključuju malo vinskog octa i ulja (najčešće suncokretovog ili blagog bučinog, ako želite izvorni okus njemačke ili austrijske salate od krumpira), te tanko narezan luk koji od topline blago omekša i izgubi dio svoje oštrine.

Ono što je ključno kod primjene ovog trika je da se ne smije čekati da se krumpir ohladi jer najbolje upija tekučinu i okuse dok je još topao. Također, nemojte pretjerati s količinom, dovoljno je tek par žlica juhe da oplemeni salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 00:06