StoryEditorOCM
Savjetiguštat ćete danima

Za najbolju sarmu pripazite na omjer svinjetine, koristite ovu vrstu kupusa i slobodno zaboravite ono što svi rade

Piše T. S. M.
22. studenog 2025. - 12:21

Br, br, zahladnjelo je kao usred zime, što znači da je idealno vrijeme za - sarme. A kad ih već planirate raditi, neka budu stvarno dobre pa vam toplo preporučujemo da uzmete u obzir ova pravila za pripremu sarmi jer jamče najbolji rezultat, a to su sočne sarme koje ostaju cijele i nakon dugotrajnog krčkanja, a okusom ispune cijela usta i mame na novi zalogaj.

Da biste skuhali baš dobre sarme, trebat će vam kvalitetno meso, neka suhomesnata delikatesa i dobar kiseli kupus. Trebat će vam i ponešto vremena, a najbolje što možete napraviti je zamotati ih i skuhati dan ranije, jer sarma stajanjem razvija okus.

image
Dušan Zidar/alamy/profimedia/Dušan Zidar/alamy/profimedia

Koje meso uzeti za sarme

Što se tiče mesa, kod sarmi je najbolje prednost dati svinjetini, jer je sočnija i mekša, ako se odabere meso pozicije protkane masnoćom, poput plećke. Junetina može biti krtija, dijelom zbog toga što će svinjetina osigurati dovoljno masnoće, dijelom i zbog okusa, a što se tiče omjera jedne i druge vrste, preporučljivo je da bude 60:40. Koliko ćete riže dodati mesu, na vama je, a računajte da će vam nadjev biti to kompaktniji što je više stavite.

Kako dobiti ukusnije sarme

Što se tiče suhomesnatog, osigurajte dobru pancetu za dodati u nadjev i ponešto lijepo dimljeno za ubaciti među sarme - to mogu biti suha rebra, kobasice ili kombinacija, no suzdržite se od dodavanja kosti od pršuta, jer može biti previše slana i žestoka.

Što se tiče kupusa, osobito je na glasu varaždinski, jer je dovoljno mekan, a opet dovoljno savitljiv za savršeno obujmiti nadjev i izdržati kuhanje, a trebat će vam i ponešto rezanog. Neki kažu da je dovoljno koristiti ostatke glavice kupusa, no mi vam savjetujemo da osigurate još barem pola kilograma ribanog, jer kasnije će vam poslužiti kao ukusan prilog.

Kako dinstati luk za sarme

Još je jedna stvar važna, a to je domaća svinjska mast koja će vam trebati za polagano, strpljivo dinstanje luka do lijepe zlatnožute boje. Jedino taj sastojak spojen s pažljivo karameliziranim lukom dat će specifičnu notu okusa koja će protkati sve slojeve jela. Za okus su važni i biljni začini, poput češnjaka, peršina, crvene paprike i lovora, koji ne ide u nadjev nego u vodu u kojoj se sarme kuhaju. 

image
Sergiy Artsaba/panthermedia/profimedia/Sergiy Artsaba/panthermedia/profimedia

Evo nas na samom kraju savjetovanja pa ćemo spomenuti i zapršku. Neki ju vole dodati u lonac sa sarmama, drugi tvrde da samo nepotrebno opterećuje probavu. Radite kako vam je drago, ali imajte na umu da ju slobodno možete preskočiti, a tekućinu u kojoj se kuhaju sarme lako ćete dodatno aromatizirati i zgusnuti ako joj dodate koncentrat rajčice razmućen u vodi. Također, umak će se zgusnuti i zahvaljujući škrobu iz riže koji će se otopiti tijekom dugog, sporog kuhanja.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 21:05