Svi se hvale kako su njihove mekane i nježne, a vi se već godinama patite sa žilavim palačinkama? Ni vaše ne moraju biti tvrde poput šjole, samo malo promijenite recept. Mislite li da ćemo vam sad otkriti neki tajni sastojak, varate se - od savršenstva vas dijeli samo promjena uobičajenog postupka. Pazite ovo.
Najvažniji savjet koji ćemo vam dati je da biste tijesto prije pečenja trebali pustiti da se odmori. Što kažete, već ste čuli za to? Aha, a kako su vam onda palačinke tako žilave? Čini se da ste nestrpljivi pa ga ne ostavljate da se dovoljno dugo odmori.
Ostavite ih na miru najmanje pola sata, a poželjno je da se to razdoblje protegne na dva do tri sata. Nećete pogriješiti ni ako ga ostavite da prenoći, samo imajte na umu da tijesto za palačinke, ako će se odmarati dulje od pola sata, morate držati u hladnjaku.
Ovim postupkom omogućuje se glutenu u brašnu da se pravilno razvije i poveže s mlijekom i jajima, a to daje manje žilavo tijesto i bolji okus.
Evo vam sad i savjet za mekoću, koji djeluje i na to da se palačinke manje lijepe za tavu.
Prije nego pomiješate sve sastojke, mlijeko zagrijte. Čim postane toplo, u njega ubacite maslac narezan na kockice. Maslac će se otopiti, a temperatura mlijeka će se spustiti na optimalnu. Tek tada im možete dodati ostale sastojke. Ovo je važno zbog toga što će se miješanjem maslaca i toplog mlijeka masnoće iz maslaca jednolično rasporediti po smjesi za palačinke, što će rezultirati mekanim tijestom i smanjiti opasnost od njegovog lijepnjenja za tavu te pucanja prilikom okretanja palačinki.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....