Nije li razočaravajuće, da ne kažemo porazno, kad vam prvi zalogaj jela od patlidžana, kojem ste se veselili i u koje ste jedva čekali zagristi, preplavi gorčina? Možda ste patlidžane zaboravili prethodno posoliti? Ma niste, naravno, pa svi znaju da je prvi korak njihove pripreme soljenje. A onda ih možda niste dovoljno posolili ili ih niste pustili da tako posoljeni odstoje koliko je potrebno.
No možda se samo niste trebali osloniti na sol.
Patlidžani, posebno stariji ili veći, mogu sadržavati alkaloide poput solanina koji im daju gorki okus. Te alkaloide pokušavamo istjerati iz ploda soljenjem, koje potiče ispuštanje viška tekućine. No, ponekad sol ne djeluje dovoljno učinkovito i tu nastupa - mlijeko. Namakanje u mlijeku pomaže izvući gorke alkaloide, ali to čini nježnije i često učinkovitije. Pored toga, nema opasnosti da patlidžan postane preslan.
Mlijeko djeluje i kao zaštitna barijera. Kao što je poznato, patlidžan je poput spužve i lako upije jako puno ulja prilikom prženja. Ako ga prvo namočimo u mlijeku, manje upija masnoću.
Mlijeko, pored toga, čini meso patlidžana mekšim i kremastijim, što je važno u jelima u kojima se to povrće priprema u većim komadima, primjerice kad se puni, peče ili pirja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....