Nekoć se većina jela koja se jedu na žlicu - a i neka koja jedemo vilicom, poput punjenih paprka - pripremala uz korištenje zaprške. Jednostavna mješavina na masnoći preprženog brašna i vode koristila se kao sredstvo za podizanje okusa i za zgušnjavanje jela, a mnogi se i dan-danas oslanjaju na tu tradicionalnu metodu.
No, pokazalo se da je zaprška loš saveznik jer jela čini teže probavljivima, a i puni ih praznim kalorijama. Stoga su na cijeni dobile druge metode za zgušnjavanje jela. Već smo vam ih nekoliko preporučili, a sad je vrijeme za jednu sezonsku. Zašto sezonsku? Zato što će vam trebati sastojak koji je upravo u stađunu, a to je grašak.
Da, umjesto klasične zaprške za zgušnjavanje variva i juha možete koristiti usitnjeni kuhani grašak! Kuhani grašak, kad se izmiksa štapnim mikserom ili usitni u blenderu, postaje gusta sjmesa kremaste teksture koja odlično zgušnjava jela. To je rješenje sve popularnije među onima koji žele kuhati i jesti zdravije, a za to je nekoliko razloga.
Osim što je niskokaloričan i bogat proteinima, grašak je i pun vlakana, vitamina (posebno C, K i B-skupine) te minerala poput željeza i magnezija. To ga čini puno hranjivijom alternativom tradicionalnoj zaprški, a zahvaljujući dodtnoj dozi proteina, jelo koje njime obogatite dulje će vas držati sitima.
Ova metoda osobito dobro funkcionira u juhama od povrća, varivima, čak i nekim gulašima, a osim graška, i drugo povrće poput kuhane leće, slanutka ili čak krumpira može vam poslužiti u tu svrhu.
Ako vam je važno da jelo i dalje ima "puninu" okusa koju daje zaprška, možete probati dodati i malo dimljene paprike, češnjaka ili temeljca kako biste dobili bogatiji profil okusa, bez dodatnih kalorija i opterećenja za probavu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....