StoryEditorOCM
Savjetitemelj mnogih jela

Znate li da luk spušta kolesterol? Ima još ljekovitih svojstava, ali samo ako se jede na ovaj način. Naši stari su znali...

Piše T. S. M.
4. studenog 2025. - 11:09

Luk je namirnica na kojoj temeljimo brojna jela, također je poznati narodni lijek za sezonske prehlade (osobito kad se poji s domaćom pancetom i čašom dobrog, crnog vina), ali manje je poznato koliko je koristan za zdravlje srca i krvnih žila, osobito za osobe koje imaju povišen kolesterol.

Omiljeni sastojak iz smočnice u tom je kontekstu osobito zanimljiv jer sadrži spojeve koji pomažu smanjiti razinu "lošeg" LDL kolesterola i istovremeno povećati "dobar" HDL kolesterol.

image
Jean-christophe Riou/Foodcollection Via Afp

Najvažniji među njima su kvercetin i organski sumporni spojevi, koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Oni sprječavaju oksidaciju LDL čestica, a to je proces koji se smatra jednim od ključnih koraka u razvoju ateroskleroze.

Redovita konzumacija luka može, prema više istraživanja, pridonijeti i snižavanju triglicerida te boljoj elastičnosti krvnih žila. Uz to, luk prirodno potiče cirkulaciju i blago razrjeđuje krv, što dodatno olakšava rad srca.

Međutim, pripazite na način na koji ga jedete. Pokazalo se kako ga je najbolje jesti sirovog ili lagano termički obrađenog, dok se dugotrajnim dinstanjem gube mnoge korisne tvari, osobito sumporni spojevi.

image
Shutterstock

Kako je najbolje jesti luk?

Vrijedi, također, imati na umu savjet koji spominju neki nutricionisti i stručnjaci za zdravu prehranu koji napominju kako je luk najbolje nasjeckati pa pustiti da odstoji 10-15 minuta. Za to vrijeme korisni će spojevi prijeći u oblik koji organizam lakše apsorbira pa će se iz tog zdravog povrća izvući maksimum.

I eto nas opet na slasnoj narodnoj mudrosti s početka teksta: lijepo narežite oveću glavicu luka, pridružite joj dvije-tri fete pancete nasjeckane na komadiće i otvorite bocu vina. Taman dok vino "prodiše", luk će biti spreman za konzumaciju i to u društvu namirnica koje se s njim tako dobro slažu. Ipak, muči li vas povišeni kolesterol, pomalo s pancetom...

Što napraviti sa sirovim lukom?

Ako vam ta kombinacija nije osobito po guštu, postoje i drugi načini za uživanje u luku na način koji će omogućiti užitak u okusu i iskorištavanje njegovog nutritivnog potencijala. 

image
Shutterstock

Najlakše ga je dodati u salatu jer se izvrsno slaže s rajčicama, krastavcima i paprikama, ali i s grahom, tunom ili lećom. Narežite ga vrlo tanko, posolite i nakapajte vinskim octom ili limunovim sokom. Tako će izgubiti dio oštrine, a zadržati svježinu i hrskavost te sve nutrijente.

Možete ga, također, poslužiti kao prilog uz mesna jela, onako kako se poslužuje uz ćevape ili ga posipati po jelima prije posluživanja. Kad se sitno nasjecka i pomiješa s peršinom te eventualno ribanom limunovom koricom i češnjakom, odlično nadopunjava okuse povrtnih variva, jela u stilu gulaša pa čak i nekih vrsta tjestenine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. studeni 2025 11:10