Kad pravimo zimnicu važno je naći dobar recept, poštivati smjernice za pripremu i spriječiti kvarenje. A kvarenje zimnice je nešto što nitko ne želi, jer ne samo da vam propada nemali trud nego može izazvati popriličan nered. Naime, kad krene fermentacija u tegli sadržaj može završiti na sve strane smočnice jednom kad eksplodira. Zato ćete pronaći brojne savjete kako spriječiti kvarenje, koje sve sastojke dodati, a jedan od prirodnih konzervansa koji se često ističe je sol. No, je li sol konzervans i u kojim uvjetima?
Sol je konzervans u trenutku kad je ima toliko da smanji tzv. aktivnost vode u namirnici, odnosno kad smanji količinu vode dostupnu mikroorganizmima. Jer, nije zgoreg naglasiti, kvarenje nastaje kad se aktiviraju mikroorganizmi. Većina svježih namirnica ima dovoljno vode i idealno su okruženje za rast mikroorganizama. Dodavanjem soli, ona veže molekule vode i čini ih nedostupnima za mikroorganizme. No, da bi taj učinak bio stvaran soli mora biti minimalno u rasponu 8 - 10%!
Što nije slučaj s uobičajenim receptima za zimnicu poput ajvara, pinđura, šalše, raznih salata. Ipak, u nekim slučajevima sol ima ulogu u konzerviranju, barem indirektnu, primjerice kod fermentacije (kiseljenja) kupusa ili krastavaca, ili maslina u salamuri jer stvara uvjete koji pogoduju dobrim mikroorganizmima uz pomoć kojih se povrće ukiseli. Ali, u slučaju raznih umaka od rajčice, ajvara i sl. sol nije konzervans nego se dodaje isključivo zbog okusa, a zimnicu konzerviramo uz pomoć visokih temperatura! Dakle, ne solite jako vašu zimnicu, ali zato jako dobro pazite na higijenu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....