Je li vam se već dogodilo da ste stavili peći janjetinu pa nakon neka dva-tri sata slatkog iščekivanja sjeli za stol i doživjeli razočaranje? Ne dozvolite da se to opet dogodi! Provjerite jeste li napravili početničku grešku, a to je pečenje na pogrešnoj temperaturi. No to nije jedino na što biste trebali pripaziti. Idemo redom.
Janjetina se prema većini recepata peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih pola kilograma mesa.Dobra je ideja meso najprije peći pokriveno - upravo na taj način imitirat ćete efekt pečenja ispod peke koje je zaslužno za najmekšu i najsočniju janjetinu - pa pri kraju podići poklopac ili foliju, kako bi se korica lijepo zapekla.
Druga popularna metoda podrazumijeva sporo pečenje na niskoj temperaturi (130-150 stupnjeva) uz podizanje temperature (na 200-220) u finišu.
Ne zaboravite još jednu bitnu stvar: meso, dok se peče (osim ako ste ga pokrili) treba često polijevati vlastitim sokom, kako bi ostalo što sočnije i postalo što mekše.
Evo vam sad i ključni savjet za sočnost i neodoljivu koricu: kad je meso spremno za pečenje, a pećnica dobro zagrijana, ubacite janjetinu u lim za pečenje pa je polijte vrelim uljem - u dodiru s vrelim uljem nastat će korica koju ne samo da je pravi užitak gricnuti nego pored toga čuva sokove da ne iscure iz mesa pa ono ostaje vrlo sočno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....