Sladokusci, pozor! Paprike i patlidžani su zreli, vrijeme je za pripremu ‘balkanskog kavijara‘. Što je sad to, možda se pitate. Odgovor je: ajvar. Tradicionalni povrtni namaz omiljen na cijelom području Balkana, iako ne sadrži ni mrvicu ribe, neki zbog izvornog naziva prozivaju kavijarom - ime mu, naime, potječe od turske riječi havyar, što znači "usoljena ikra”, odnosno "kavijar", vjerojatno zbog toga što teksturom blago podsjeća na poznati riblji specijaliteta, ako ni po čemu, a onda po tome što je također delikatesa.
Smatra se kako je ajvar nastao je kao rješenje za čuvanje paprike tijekom jesenske berbe, a danas je neizostavan dio kulinarske tradicije Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije. Priprema se od pečenih crvenih rog paprika i patlidžana uz dodatak ulja, octa i soli, a često i sastojka koji, iako ga ne sadrže svi recepti, ima važnu ulogu.
Riječ je o ljutim papričicama ili feferonima, koji u jelo unose suptilnu dozu ljutine i tako, čineći kontrast slatkoći pečenih paprika i patlidžana, zaokružuje okus, čineći ajvar dubljim i složenijim.
Ovisno o tome koliko ćete ljute papričice dodati, ajvar koji pripremate moći će se svrstati među blagi ili pak među ljuti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....