Volite li ajvar, a niste baš tip koji će se gnjaviti njegovom pripremom, predlažemo vam daa se okušate u pripremi jela sličnog okusa koje je puno lakše napraviti. Jeste li ikad čuli za ajvar salatu?
Riječ je o jelu iz trurske kuhinje koje se smatra vrstom salateod pečenog povrća, a popularno se naziva i ajvar salatom, a taj naziv poprilično dobro objašnjava o čemu se radi. Kao što možete pretpostaviti, za pripremu su potrebni patlidžani i paprike koje treba ispeći, no u ovom slučaju peku se i rajčice (premda ih neki u ovo jelo dodaju i u svježem obliku).
Ispečeno povrće djelomično se usitni i pomiješa te se začini, a koristi se kao salata ili prilog, toplo ili hladno. Dobro se drži u hladnjaku, do pet dana ili dulje ako ste pažljivi i dobro ga zatvarate. Ipak, na najmanji znak promjene mirisa ostatak bacite.
Učini li vam se da ste pripremili previše i da nećete stići sve pojesti, ostatak radije zamrznite jer u ledu traje i do šest mjeseci.
Salata od patlidžana ili ajvar salata (Patlican salatasi)
Sastojci
6 rajčica
4 zelene roga paprike
2-3 patlidžana
2 crvene ili žute babure
maslinovo ulje
mljevena ljuta paprika
sol, papar
Priprema
Operite povrće i stavite ga u komadu na lim za pečenje pa ga pecite na 230 stupnjeva oko 40 minuta uz povremeno okretanje.
Kad povrće ravnomjerno potamni sa svih strana pokrijte ga i ostavite 15-ak minuta, a zatim mu ogulite kožicu i peteljke, a paprikama i sjemenke.
Narežite povrće na komade, a patlidžane lagano zgnječite nožem.
Stavite povrće u zdjelu, dodajte maslinovo ulje, sol i začine. Promiješajte i po potrebi prilagodite okus pa poslužite toplo ili ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....