StoryEditorOCM
SlanoPANZANELLA DI MARE

Ako dodate morske plodove u poznati specijalitet imate lagan i cjelovit obrok! Evo recept, postat će vam top izbor petkom

Piše K. V.
29. kolovoza 2025. - 08:10

Za panzanellu za sigurnošću znamo da se jela na firentinskom dvoru obitelji Medici jer ju je opjevao njihov dvorski pjesnik tamo negdje 1500. i neke. Ako se jede u kontinuitetu bar već 500 godina, mora da je dobra!

To je talijanska, točnije toskanska salata od kruha i rajčica. Doduše, spomenuta opjevana salata bila je bez rajčica jer je Kolumbo netom otkrio Ameriku i nismo ih još poznavali u Europi. No smisao panzanelle je ostao nepromijenjen, a to je kruh koji upije sokove bogate aromama ostalih sastojaka.

image
Shutterstock

To je idealan način za iskoristiti ostatke kruha i pritom pripremiti izvrsno jelo. Za klasičnu panzanellu morate imati stari kruh, rajčice, kapulu, maslinovo ulje, kvasinu, sol i papar. Već i to je prava gozba, a ako je obogatite s povrćem poput krastavca, te bosiljkom, kaparima, maslinama... I dalje će ostati autentična.

Dodate li još proteina panzanella lako postaje hranjiv i zaokružen obrok. Mi vam danas donosimo morsku verziju, odnosno salatu obogaćeno morskim plodovima. Ostatci pečene ili lešo ribe su odličan izbor. Jednako dobro poslužit će meso kozica, lignje tj. lignjuni ili pak konzervirana riba, uključujući tunjevinu. 

Panzanella di mare

Sastojci

500 - 600 g očišćene ribe ili morskih plodova
300 g starog kruha
3 zrele rajčice
1/2 crvenog luka
1/2 krastavca
1 šalica svježeg bosiljka
Maslinovo ulje
Limunov sok
Vinski ocat
Sol, papar

Priprema

Odstranite koricu s kruha i narežite ga na kockice 1 - 1,5 cm. Želite li hrskavi kruh, prepecite ga na suhoj tavi. Natopite ga s nekoliko žlica maslinovog ulja. Rajčice narežite na kockice, bilo bi idealno da im odstranite želatinoznu sredinu sa sjemenkama ako su te vrste. Krastavac također narežite na kockice, a luk na tanke polumjesece. Začinite s dvije, tri žlice maslinovog ulja i žlicom vinskog octa, soli i paprom. Dodajte i bosiljak i lagano promiješajte. Ostavite sa strane.

Izabrane morske plodove ili ribu začinite žlicom limunovog soka i malo maslinovog ulja, a ako koristite svježe morske plodove poput repova kozica prethodno ih prepržite, odnosno termički obradite.

Kockice kruha sjedinite s povrćem, nježno promiješajte da upije sokove. Zatim sjedinite i ribu, miješajući pazite da vam se kruh i riba ne raspadnu. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 05:09