Leskovački roštilj slavan je daleko izvan granica Srbije, nema tko ovdje nije čuo za njega, a restorani specijalizrani za leskovački roštilj postoje diljem svijeta. Sve tajne vjerojatno nećemo nikad znati, ali vjeruje se da je tehnika pečenja do Leskovca davno stigla s Kavkaza, a tu je i mješavina začina među kojima se ističe paprika.
Jedan od istaknutih specijaliteta je mućkalica, a baš je kasno ljeto idealno vrijeme da je pripremite. Pod tim nazivom mogu se naći razni recepti koji su zacijelo vrlo ukusni, ali ona originalna priprema se od ostataka s roštilja. Prema nekim teorijama, nastala je u pokušaju gostioničara da iskoriste ostatke iza gostiju, pa su kupili sve od odrezaka do ćevapa, sjeckali i pripremali mućkalicu. Nadamo se da su uzimali ostatke samo s pladnjeva!
Dakle, glavni sastojak je meso. Sljedeće što čini okus ovog jela je paprika, crvena ili roga, po mogućnosti ona pečena s aromom dima. Vjerujemo da će se i paprike naći među ostatcima, a za svaki slučaj bacite na gradele koju više. Ostane li vam koji patlidžan, dodajte i njega, a ako ih volite možete dodati i svježi prilikom pripreme. Rajčica, ajvar, češnjak... Može i to, ipak naziv jela daje do znanja da se sve smućka (u leskovačkom kraju izraz za miješanje), ali ljuta paprika je nezaobilazna želite li se držati tradicionalnog okusa.
Uglavnom, sljedeći put znate što ćete s ostatcima s roštilja, a možete i ciljano baciti koji komad više pa u narendim danima imati plan za ručak. Tradicionalno se poslužuje uz pogaču, lepinju i sl. te omiljenu salatu, može i neku izdašniju poput šopske.
Leskovačka mućkalica
Sastojci
500 g mesa s roštilja
5 pečenih paprika
5 rajčica
3 režnja češnjaka
2 luka
1 patlidžan
1 žlica mljevene paprike (blage ili ljute po ukusu)
peršin
suncokretovo ulje
sol, papar
Priprema
Meso narežite na komade veličine zalogaja, pečene paprike ogulite i narežite na trake, a rajčice ogulite i očistite sjemenke. Sitno nasjeckan luk dinstajte na ulju dok ne povene. Dodajte patlidžan, a kad se prepržio dodajte paprike, meso, češnjak, rajčice i mljevenu papriku. Ako želite dodajte žlicu dvije ajvara. Kad se sve malo prepržilo podlijte s vodom, ali toliko da pokrije sadržaj, ne da pliva i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeo protresanje lonca dok ne dobijete gusti povezani umak. Ako treba podlijevajte s malo vode.
Prije serviranja možete posuti sa svježe sjeckanim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....