Pri pogledu na lijep komad govedine od buta netko će najprije pomisliti na šnicele, drugi će se sjetiti jela kao što su španske pričice ili škartoceti (a to je, manje više jedno te isto), no treći će pomisliti: "Mmmm... njokada...". Mi smo danas u skladu s ovom trećom skupinom bonkulovića i premda još nismo nabavili spomenuti komad mesa, recept imamo. Pa vam ga nudimo. Nećete pogriješiti ako ga isprobate.
Njokada je, ukratko, kombinacija moćnog mesnog toča s njokima, mogli bismo reći nešto kao pašticada, ali uz par razlika, od kojih je najveća vezana uz meso - počevši od pozicije (za pašticadu se, podsjetimo, koristi frikando) pa do postupka jer se meso ne špika, a nakon odležavanja u marinadi se reže na kockice, umjesto da se pirja u komadu pa potom nareže na fete. Naravno, postoje recepti prema kojima se i za njokadu meso najprije pirja u komadu, a neki navode i da ga se nareže na šnicele.
Neki je zbog sličnosti s pašticadom i detalja koji pojednostavljuju pripremu nazivaju falšom pašticadom. Ne bismo se složili, jer u ovom jelu nema baš ništa falše - odlično je, a najbolje vam je da se uvjerite sami.
Dalmatinska njokada
Sastojci
1 kg govedine od buta
1 l vode
200 ml crnog vina
100 ml vinskog octa
100 g pancete
1 žlica koncentrata rajčice
2 luka
2 mrkve
1 komad korijena celeraveći korjen celera
ulje ili mast
muškatni oraščić
malo šećera (po želji)
sol, papar
Priprema
Pomiješajte vodu, vino i ocat, dodajte im celer i mrkvu. U marinadu stavite meso i pustite ga da tako odstoji preko noći.
Sutradan meso izvadite iz marinade (sačuvajte je) i posušite pa ga narežite na kockice. Zapecite ih na ulju i maknite iz teće pa na istu masnoću stavite nasjeckani luk.
Pirjajte uz miješanje dok ne omekša i uhvati boju pa dodajte naribane mrkve i celer iz marinade i nasjeckanu slaninu.
Pirjajte uz miješanje dok povrće ne omekša pa dodajte koncentrat rajčice i kratko pirjajte uz miješanje dok ne počne tamniti. Zalijte s otprilike 150-200 ml marinade i dobro promiješajte.
Vratite meso, dodajte muškatni oraščić i sol te po želji malo šećera pa pirjajte na laganoj vatri uz miješanje i povremeno dodavanje tekućine po potrebi sve dok meso ne omekša.
Kad meso omekša, umak bi trebao biti gust, a ako nije, dodajte mu žlicu krušnih mrvica. Pred kraj popaprite, kušajte treba li dotjerati okuse te maknite s vatre i poslužite uz njoke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....