StoryEditorOCM
Slanodomaće je najbolje

Dalmatinski njoki po receptu poznatog splitskog kuhara: trgovci nas na njima nemilice ‘deru‘, napravite ih i zamrznite!

Piše Tea Sumić Miletić
7. listopada 2025. - 09:54

Jelo omiljeno u Dalmaciji stiglo je na vrh crne liste proizvoda na koje trgovci računaju zaprepaščujuće visoke marže. Možda biste pomislili da je riječ o pršutu, oboritoj ribi ili najfinijem maslinovom ulju, ali ne, riječ je o - njokima. S od nevjerojatnih 65% marže koju im računaju neki veliki trgovački lanci, njoki su preko noći došli na zao glas.

Ali ne baš preko noći. Profesor Dejan MIljenović s Ekonomskog fakulteta u Rijeci pratio je zamrznute njoke od krumpira jednog domaćeg domaćeg proizvođača kako bi utvrdio što se s njima događa od trenutka veleprodaje do trenutka kad ih u trgovini plati kupac.

image
Shutterstock

Prateći njoke od tvornice do trgovine stručnjak je utvrdio kako teret visokih cijena snose kupci i dobavljači, da su cijene manje u manjim trgovinama, ali i da neki i dalje provode nepoštene trgovačke prakse. 

Čitajući ovo možda ste se zapitali zašto biste financirali polovanje pohlepnih trgovaca kad je njoke tako lako napraviti. Možete ih bez problema i zamrznuti, pa će vam biti pri ruci kad vam zatrebaju. Ako ne znate kako točno to sve obaviti, bez brige, sad ćemo vam sve objasniti.

Provjereni recept za njoke

Nudimo vam recept koji nam je otkrio Pero Savanović, a riječ je o receptu iz njegove obiteljske kuharice. Izdašan je pa ćete imati dovoljno njoka i za ruča i za zamrzavanje, a ono što je posebno dobro u ovom receptu je da se umjesto maslaca, kojeg neki koriste za pripremu njoka, u ovom slučaju koristi ulje.

image
Jean Fondacci, Helene Markezana/Foodcollection Via Afp

Prije nego prijeđemo na recept, evo i par savjeta o zamrzavanju. Zaista je jednostavno a i veselit će vas pomisao na lijepe domaće njoke koji su vam uvijek pri ruci, bez da vas netko pritom nemilice odere.

Kako zamrznuti njoke

Čim su njoki oblikovani, pospite ih s malo brašna i složite na pladanj obložen papirom za pečenje. Pazite da se ne dodiruju. Tako poredane njoke stavite ih u zamrzivač da se potpuno stvrdnu, što bi trebalo potrajati par sati, pa ih tek tada prebacite u vrećice ili posude s poklopcem prikladne za zamrzavanje. 

Možda ćete pomisliti da bi vam bilo praktičnije najprije ih skuhati, ali to nije dobra ideja jer bi se nakon odmrzavanja mogli raspasti.

image
/Shutterstock

Dobro pripremljeni i pospremljeni njoki u zamrzivču se dobro drže so tri mjeseca bez narušavanja okusa i teksture. Kada ih poželite skuhati, jednostavno ih ubacite u kipuću posoljenu vodu, bez prethodnog odmrzavanja. Bit će gotovi čim isplivaju na površinu.

Dalmatinski njoki 

Sastojci:

1 kg krumpira
300 g brašna
1,5 prstohvat soli
1 žlica ulja
po želji malo muškatnog oraščića

Priprema:

Krumpire operite i stavite kuhati. Kada vilica ulazi u krumpire, izvadite ih iz vode i još vruće ogulite.

Na radni stol stavite malo brašna, a krumpire propasirajte kroz pašabrod.

Napravite udubinu, posolite, dodate jaje i ulje. Postepeno dodajte brašno pa fino izmjesite i napravite u kuglu.

Od kugle izrežite manje dijelove i valjajte ih u dužinu, kao zmije. Režite ih na željenu veliču pa svakog provucite preko ribeža. Lagano ih pospite oštrim brašno i stavite na tacnu.

Zakuhajte slanu vodu pa kuhajte njoke. Čim isplivaju gotovi su.

Prelijte ih uljem ili rastopljenim maslacem i spremni su za serviranje ili ubacite u umak. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:01