Piletina je uvijek dobar izbor za ručak na brzinu, ali volimo je i u jelima koja se mrvicu dulje kuhaju, poput obožavanog dalmatinskog jela, tingula. Tingul je posebno omiljen u Splitu, gdje se zaljubljenici u starinska jela vječno nadmeću u njegovoj pripremi i manje-više svazko od njih vjeruje da je baš njegov tingul najbolji koji postoji. Oni skloniji samokritici dopustit će da je bolji tingul ili tingulet kuhala njihova mama ili none.
Svaki od tih načina pripreme ima svoje male finese i nijanse pa tako neki u jnega vole dodati ružmarin, a neki ne. Neki će ubaciti i malo mlhevene paprike, dok drugi to ne bi napravili ni da im tko plati. Slična stvar vrijedi za limun, za koji neki smatraju da mu u ovom jelu nije mjesto, dok bi drugi na to rekli da upravo limun, preciznije njegova korica, daje poseban gušt i svježinu cijeloj kombinaciji sastojaka.
Mi vam nudimo recept za jednu od verzija ovog jela, u ovom se slučaju koriste i korica i sok limuna, i možemo vam reći da ga se isplati dodati. Ne samo da će limun u kombinaciji s rajčicom djelovati pomalo neočekivano (smanjit će kiselost jela jer je riječ o dvije različite kiseline koje se međusobno djelomično neutraliziraju) nego će mu dati ono nešto novo što vam možda nedostaje kod tingula koji već godinama pripremate.
Tingul
Sastojci:
750 g piletine
300 ml pasirane rajčice
200 ml prošeka
2 luka
1 neprskani limun
lovor
muškatni oraščić
klinčići
sjeckani peršin (po želji)
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Piletinu očistite od kožice i kratko je pecite na maslinovu ulju dok ne dobije zlatnu boju. U posebnom loncu na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast i lagano zažuti. Dodajte sol, papar, list lovora, prstohvat muškatnog oraščića, nekoliko klinčića i naribanu koricu limuna.
Pirjajte sve zajedno uz povremeno miješanje kako bi se začini sjedinili i razvili aromu, a zatim u lonac vratite piletinu. Dodajte pasiranu rajčicu i zalijte prošekom.
Limun, kojem ste prethodno naribali koricu, ogulite do kraja i narežite meso na tanke fete. Ubacite ih u jelo kako biste dodatno obogatili okus umaka.
Kuhajte dok se šug ne zgusne i postane kremast. Na kraju umiješajte sjeckani peršin te poslužite uz rižu, tjesteninu ili palentu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....