StoryEditorOCM
SlanoPasta all‘amatriciana

Evo kako Talijani prave svoju najpoznatiju manistru na pome: ima samo tri sastojka, ali svi je pogrešno pripremaju

Piše K. V.
19. rujna 2025. - 20:41

Kad su tjestenine u pitanju nema nikakve dileme da inspiraciju treba potražiti kod Talijana. Njihova kuhinja obiluje jednostavim receptima s tjesteninom koji su jako brzo spremni za jelo, ali okusi su nenadmašni. Možemo primjetiti da je često u pitanju svega nekoliko sastojaka, dva ili tri za umak uz nešto začina. Ali to odmah sugerira da moraju biti na zavidnoj razini kvalitete, inače nije moguće postići izvorni okus jela. U današnja doba je to izazovno jer se dosta toga izgubilo iz upotrebe ili nije lako dostupno, nekad dostupnije zamjene ne prolaze, a ponekad daju sasvim dobar rezultat. 

image
Shutterstock

E tako je s čuvenim jelom izvornog naziva pasta all‘ amatriciana za koje se umak priprema samo od rajčica, pecorina i osobitog komada slanine, tzv. guanicalea. Guanicale su sušeni svinjski obrazi ili podbradak, slanina specifične arome, no teško dostupna pa se može zamijeniti nekim drugim komadom slanine. No, ono što je važno jest da u receptima za talijanska jela "sušeni" nije isto što i "dimljeni" i tu se dosta razlikuje od naše tradicije. Želite li jelo izvornog okusa, potražite suhomesnate proizvode koji nisu dimljeni. 

U receptu smo naveli čime sve možete zamijeniti originalne namirnice, jer ipak, jelo je toliko dobro da ako i ne napravite baš original bit će za prste polizat‘!

Tjestenina amatriciana

Sastojci

400 g bucatini tjestenine (ili špageta)
400 g pelata (ili 500 g svježih rajčica)
150 g guancialea (ili pancete)
50 g Pecorino Romano sira
sol, svježe mljeveni crni papar
po želji ljuta papričica

Priprema

Narežite guanciale na tanke trake i stavite ga u hladnu tavu. Zagrijavajte polako i pržite dok ne postane zlatan i hrskav te pusti svoju masnoću. Dio prženog guancialea izvadite i ostavite sa strane za posipanje, a ostatak ostavite u tavi. Dodajte usitnjene rajčice i lagano posolite. Kuhajte na srednjoj vatri desetak minuta dok se umak ne zgusne.

U međuvremenu skuhajte bucatini u velikom loncu kipuće posoljene vode dok ne budu al dente. Sačuvajte malo vode od kuhanja, a ostatak ocijedite. Umiješajte tjesteninu u umak od rajčice i guancialea te dodajte malo vode od kuhanja ako je potrebno da umak obavije svaku nit tjestenine. Maknite s vatre, pospite naribanim Pecorinom i dobro promiješajte da se sir poveže s umakom. Poslužite odmah, ukrasite preostalim komadićima guancialea i dodajte još malo Pecorina po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:11