StoryEditorOCM
Slanopasta e piselli

Evo kako Talijani rade najbolju proljetnu tjesteninu. Ne koriste ni šparoge, ni artičoke, ovo je povrće puno jeftinije

Piše T. S. M.
11. travnja 2025. - 07:05

Kad pomislimo na proljetnu tjesteninu, najčešće se sjetimo manistre sa šparogama, možda s artičokama ili nekim drugim razvikanim povrćem koje dospijeva u proljeće. Međutim, jedna od najboljih proljetnih tjestenina priprema se s puno jeftinijom namirnicom -  s graškom. Tjestenina s graškom, nažalost, najčešće se pretvori u jelo kojem očajnički nedostaje sočnosti...

Ali ne i u Italiji. Tamo je rade na drugačiji način. Njihova pasta e piselli je skoro pa jušno jelo. Radi se sa sitnom tjesteninom i uvijek je gotovo tekuća, na rubu da prijeđe u minestrone. Zapravo je jako ukusna pa ćemo vam dati jednostavan recept...

image
Shutterstock

Napominjemo da postoji više varijacija ovog recepta, ali klasična verzija ide ovako: na maslinovom ulju pirja se sitno sjeckani luk (ponekad i češnjak), doda se grašak (najčešće smrznuti), malo vode ili temeljca, zatim tjestenina (najčešće kratka poput ditalini, tubetti, makaroni) i sve se kuha zajedno dok tjestenina ne omekša. Jelo se obično lagano zgusne jer škrob iz tjestenine ostaje u loncu.

Na kraju se često dodaje parmezan, a neki vole ubaciti i komadić maslaca za dodatnu kremoznost. U nekim regijama Italije dodaje se i panceta, slanina ili čak rajčica za malo drugačiji okus.

Tjestenina s graškom

Sastojci:

200 g kratke tjestenine (npr. makaroni, fusilli, ditalini, penne)
200–250 g smrznutog graška
1 manja glavica luka (ili pola veće)
1 češanj češnjaka (po želji)
2 žlice maslinovog ulja (ili 1 žlica maslaca + 1 žlica ulja)
500–600 ml vode ili povrtnog temeljca
30 g naribanog parmezana (ili sira po izboru)
Sol, papar, po želji malo svježeg peršina

Priprema:

U loncu zagrijte maslinovo ulje (ili kombinaciju ulja i maslaca), dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga na laganoj vatri 5–6 minuta, dok ne postane staklast. Ako volite, dodajte i sitno sjeckani češnjak zadnju minutu.

Dodajte smrznuti grašak, promiješajte i kratko pirjajte, oko 2 minute.

Ulijte vodu ili temeljac i pričekajte da zavrije. Posolite i popaprite po ukusu.

Dodajte tjesteninu direktno u lonac i kuhajte sve zajedno, bez cijeđenja, oko 10 minuta (ili prema uputama na pakiranju), uz povremeno miješanje. Ako treba, dodajte još malo vode tijekom kuhanja – cilj je da jelo ostane blago kremasto, kao varivo.

Kad je tjestenina kuhana i grašak mekan, maknite s vatre i umiješajte naribani parmezan. Po želji dodajte još komadić maslaca za dodatnu punoću okusa.

Po vrhu pospite sitno sjeckani peršin i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 00:42