Trebali biste početi razmišljati o ručku, ali niti imate ideje, niti vam se kuha? Potpuno vas razumijemo, ali glad će nastupiti kad-tad pa ćete navrat-nanos počistiti frižider. Nemojte tako, postoji bolje rješenje i stiže nam iz Francuske. Poslužite ga sa zelenom ili kupus salatom i eto vam kompletan, zasitan i ukusan obrok.
Truffade Auvergnate je tradicionalno jelo iz francuske regije Auvergne, poznate po planinama, pašnjacima i izvrsnim sirevima pa je sasvim logično da mu je jedan od glavnih sastojaka tomme fraîche, mladi sir od kravljeg mlijeka. Ovo ukusno i zasitno rustikalno jelo, čiji je drugi sastojak krumpir, obično se poslužuje kao samostalni obrok ili prilog uz meso.
Za pripremu truffade krumpir se najprije polako prži na masti ili ulju, a kad omekša dodaje mu se sir koji se topi i povezuje sve sastojke u gustu, kremastu masu. Zatim se sve zatim lagano preokrene u tavi poput omleta, kako bi se zapekla i druga strana, a unutrašnjost ostala mekana i puna otopljenog sira.
Ako ne možete nabaviti tomme fraîche, zamijenite ga vrstama koje se lijepo tope, a dobar je izbor i mladi dimljeni sir.
Truffade Auvergnate
Sastojci:
800 g krumpira
250 g mladog sira
2 žlice svinjske masti
1 žličica soli
2 češnja češnjaka
vezica peršina
malo papra
Priprema:
Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške pa ga stavite u širu tavu na zagrijanu mast.
Posolite, poklopite i dinstajte na umjerenoj vatri dvadesetak minuta, povremeno protresajući tavu, dok krumpir ne omekša i ne počne dobivati laganu zlatnu boju.
Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko promiješajte pa ubacite narezan sir. Nastavite miješati dok se sir ne otopi i sve poveže pa smjesu preokrenite i pecite još nekoliko minuta da se uhvati korica.
Poslužite odmah, po želji posuto svježim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....