StoryEditorOCM
SlanoPILETINA WELLINGTON

Hrskavo lisnato tijesto krije sočno meso i bogati nadjev od gljiva i pršuta: ovo jelo će osvojiti sve koji ga kušaju!

Piše K. V.
30. rujna 2025. - 18:57

Recept koji donosimo u nastavku jednostavno je neodoljivo jelo. Ovo jelo spaja baš takve komponente, a to su meso, dinstane gljive, pršut odnosno šunka i lisnato tijesto. Već sastojci odašilju lagano raskošnu vibraciju, a kažemo li da se jelo zove piletina Wellington dojam će biti zapečačen. Ako ste sad pomislili da piletina ne može biti sastojak raskošnog jela, moramo reći da je današnji recept laganija, i ruku na srce, daleko povoljnija vezrija čuvenog engleskog jela Beef Wellington. To jelo je klasik engleske kuhinje i često se poslužuje u posebnim prilikama, no priprema se od junećeg bifteka stoga je u svakodnevnom životu raširena i priznata priprema ove jednostavnije verzije s piletinom. U svakom slučaju, jelo se priprema tako da se komad mesa obloži dinstanim gljivama i tankim kriškama pršuta odnosno šunke, zatim se sve zamota u lisnato tijesto i peče do zlatne boje. Servira se narezano na kriške uz umak od vina, povrće i krumpir. 

image
Shutterstock

Neka jela su s razlogom tako popularna, pa i ova piletina ima svoju težinu. Na ovaj način pripremljeno meso zadržava sočnost, gljive se i inače sjajno sljubljuju sa slaninom, šunkom ili pršutom, a kombinacija tog dvoje i mesa blagog okusa izvlači najbolje iz sva tri sastojka. A hrskavo i ukusno lisnato tijesto... Što reći o njemu i kako mu odoliti u svakoj varijanti?

Jelo se tradicionalno poslužuje uz umak od vina, u ovom slučaju bijelog s obzirom da je u pitanju piletina. Ako želite, umak možete pripremiti s vrhnjem (slatkim, za kuhanje) i senfom, tada oduzmite 50 ml temeljca i 50 ml vina i zamijenite ih sa 100 ml vrhnja. Za prilog servirajte pire ili pečeni krumpir i kuhano povrće poput brokule. Ako ste željni promjene, sjajan dodatak u klasični pire od krumpira su batat, cvjetača ili celer. 

Piletina Wellingtnon

Sastojci

4 pileća filea (oko 150–180 g svaki)
300 g šampinjona ili miješanih gljiva
8 tankih kriški pršuta (prosciutto crudo ili dimljena panceta)
1 ljutika ili manja glavica luka
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 jaje
1 režanj češnjaka
2 žlice senfa (dijon)
1 žlica maslaca
sol, papar
grančica svježeg timijana

Umak od bijelog vina:

150 ml suhog bijelog vina (npr. graševina, pinot bijeli, sauvignon blanc)
150 ml pilećeg temeljca
1 ljutika ili manja glavica luka
1 žlica maslaca
sol, svježe mljeveni papar
malo sjeckanog svježeg peršina ili vlasca

Priprema

Očistite pileća prsa i lagano ih istucite batom da budu ujednačene debljine. Posolite ih i popaprite, pa ih na jakoj vatri kratko zapecite sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju. Odložite ih na tanjur i premažite tankim slojem senfa. Sitno nasjeckajte gljive, luk i češnjak te ih pirjajte na maslacu dok potpuno ne ispari tekućina i smjesa ne postane gusta. Začinite svježim timijanom, solju i paprom i pustite da se ohladi.

Na radnu površinu stavite komad prozirne folije, posložite dvije ploške pršuta malo preklopljene, premažite ih tankim slojem gljiva, položite pileći file i prekrijte ga ostatkom gljiva. Čvrsto zamotajte folijom u paket i spremite u hladnjak dvadesetak minuta da se oblik stisne. Razvaljajte lisnato tijesto, odmotajte meso iz folije i položite ga na sredinu. Umotajte ga u tijesto tako da rubove dobro zatvorite i spoj okrenete prema dolje. Premažite površinu umućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.

Dok se meso peče, pripremite umak. U manjoj posudi otopite maslac i dodajte sitno nasjeckani luk ili ljutiku. Pirjajte ga na laganoj vatri dok ne postane staklast, zatim ulijte bijelo vino i pustite da vrije nekoliko minuta dok se ne reducira na pola. Dodajte pileći temeljac i kuhajte dok umak ne postane svilenkast i lagano zgusnut. Ako ste se odlučili za varijantu s vrhnjem sada dodajte 100 ml vrhnja i čajnu žlicu senfa. Posolite i popaprite po ukusu, a na kraju dodajte malo svježeg peršina ili vlasca.

Izvadite meso iz pećnice, ostavite ga da odstoji pet minuta pa narežite na kriške otprilike 2 cm debele. Poslužite uz umak od bijelog vina i prilog po želji.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 16:04