StoryEditorOCM
Slanolako je

Jeste li primijetili novi mliječni proizvod u trgovinama? Vrlo je kremast i maziv, a lako se pravi od ova dva sastojka

Piše T. S. M.
7. ožujka 2025. - 18:03

Jeste li već otkrili labneh? Sastojak koji smo donedavno viđali samo u receptima i na društvenim mrežama već se neko vrijeme nalazi u ponudi jednog sveprisutnog proizvođača mliječnih proizvoda pa je sasvim moguće da ste na njega već naišli u trgovinama.

Vjerojatno ste ga zamijenili za sirni namaz, no on to ipak nije. Labneh je, zapravo, jogurt i to vrlo suh jogurt. Kako suh? Pa tako što se dobija od jogurta koji je posoljen, a zatim pomno ocijeđen.

Ova vam je rečenica zapravo sve otkrila - eto kako ćete ga lakio pripremiti sami. Ipak, nekoliko je detalja na koje biste trebali pripaziti, želite li da vaš domaći labneh bude ukusan, kremast i maziv poput kupovnog.

image
Goupi Christian/Robertharding Via Afp

Osnovna stvar je odabrati kvalitetan jogurt. Uspijete li pronaći domaći, uspjeh vam je zajamčen. Mislite li raditi s kupovnim, odabertite grčki i to onaj s više mliječne masnoće jer mu ona daje mazivost i kremoznost, a i dobar dio okusa. Labneh je, inače, sasvim blage arome, a to je jedan od razloga zašto je tako popularan - lako se uklapa u brojna jela,no o tome više u nastavku.

Dakle, jogurt treba biti mastan, a osim njega trebat će vam malo soli, cjedilo, zdjela veličine cjedila i gusta gaza. Ako je jogurt nešto rjeđi, trebat će vam dvostruki sloj gaze, u protivnom će biti dosta jedan. Gazom potom obložite cjedilo, na nju istresite jogurt pomiješan sa solju pa ga pustite da stoji dok se iz njega ne ocijedi većina tekućine. Taj će proces potrajati nekoliko sati, stoga budite strpljivi.

image
Beatrice Lundborg/dn/Tt News Agency Via Afp

Kad se tekućina ocijedi (to je ona surutka o kojoj smo više puta pisali, korisna je pa je sačuvajte), dobili ste labneh.

Prebacite ga u posudicu koja se lijepo može zatvoriti i koristite ga kao sirni namaz za sendviče, krekere i beskvasne pogačice ili mu dodajte sjeckano začinsko bilje pa ga poslužite kao umak za nachose i tome slično.

Koristite ga poput kajmaka uz pljeskavice, ćevape i kobasice s roštilja.

Dodajte ga kremastim juhama i varivima prilikom posluživanja.

Poslužite ga uz polpete i šnicele ili pak uz pečeno povrće. 

Možete ga koristiti čak i za slatke kombinacije: dodajte mu malo meda pa ga kombinirajte s orašastim plodovima i voćem za hranjiv i ukusan međuobrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:06