Jota je omiljeno jelo na širokom području od Dalmacije do Istre, a ako ćemo pravo, to je područje još i šire. Slična se jela, naime, jedu diljem Europe, pri čemu se uz kupus, grah i suho meso koriste sastojci poput krumpira ili ječma te različitih začina koji potiču probavu i smanjuju nadimanje.
U sjevernoj Italiji, osobito u Furlaniji i Trstu, postoji jelo koje se zove baš kao naša jota, a pritom joj je vrlo slično. Često uključuje grah, kiseli kupus ili kiselu repu, krumpir i svinjetinu.
U Austriji i južnoj Njemačkoj postoje variva od graha i kiselog kupusa ili kisele repe, često s kobasicama ili dimljenim mesom. Ona su obično gušća i manje kisela od jote, ali poprilično podsjećaju na nju. U Francuskoj, ali i u istočnoj Europi, gdje je vrlo popularna poljska kielbasa, kuhaju se variva od leće ili graha s kiselim kupusom i suhim mesom, a iako se koriste drugačiji začini i često su nešto rjeđa ili gušća od jote, logika jela ostaje ista.
U Hrvatskoj imamo čak vije verzije ovog jela, dalmatinsku i istarsku, koje se u principu razlikuju tek po jednom sastojku. Krumpiru. Mi ga u pravilu ne stavljamo, a oni ga gotovo obavezno koriste. Stoga vam donosimo recept u kojem krumpira nema, a ako ga poželite ubaciti da biste dobili na količini ili da vam šug bude gušći, dodajte ga malo nakon što u teču ubacite fažol.
Preporučujemo vam da za pripremu jela koristite suhi grah, jer premda traži malo više angažmana, u konačnici rezultira ukusnijim jelom.
Jota
Sastojci:
500 g ribanog kiselog kupusa
250 g graha
250 g suhog mesa
1 luk
crvena paprika
malo masti ili ulja
sol, papar
Priprema:
Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite kuhati u lonac hladne vode, a nakon što zavrije vodu promijenite. Kuhajte ga dok nije napola gotov pa ga maknite s vatre i procijedite.
Odvojeno kuhajte suho meso dok ne omekša pa ga procijedite, a dio vode sačuvajte.
Nasjeckani luk prodinstajte na ulju ili masti, kad postane staklast dodajte mu kiseli kupus (po želji ga malo isplahnite). Dodajte soli i papra te crvenu papriku pa zalijte vodom i dodajte malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso. Dodajte napola skuhan grah pa kuhajte još oko pola sata. Ubacite narezano suho meso te kuhajte još 15-ak minuta, odnosno dok grah ne omekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....