Jeste li ikad čuli za jelo koje se naziva bigos ili bigoš? Popularno je u Poljskoj, ali slava mu, među obožavateljima jela od kiselog kupusa, raste i izvan njenih granica. S obzirom na to što sve, pored kiselog kupusa, ide u njega, jasno je zašto je toliko omiljeno.
Ovisno o receptu, na popisu sastojaka za bigoš pronaći ćete svinjetinu, piletinu, kobasice i druge suhomesnate delikatese, ali također i gljive, rajčice pa čak i suhe šljive kojima je zadatak izbalansirati okuse.
Ponegdje se bigoš naziva i lovačkim gulašem od kiselog kupusa, no njegov izvorni naziv puno je zanimljiviji jer mu oko porijekla još traju rasprave. Jedno od objašnjenja je da ima veze s riječju bîbôz, staronjemačkim nazivom za divlji pelin. Ta se vrlo ljekovita biljka u srednjem vijeku naširoko koristila kao dodatak jelima jer potiče probavu, a i danas se širom svijeta koristi kako u gastronomiji, tako i u biljnoj medicini. Muče li vas probavne tegobe nakon što se "napucate" kupusa i kobasica, možda je upravo divlji pelin sastojak koji biste trebali dodati u ovo jelo.
Bigoš
Sastojci:
500 g kiselog kupusa
400 g dimljene kobasice
400 g svinjske potrbušine ili 4 pileća batka
300 g svježeg kupusa
10 g suhih vrganja
1/2 l vode
3 žlice ulja
1 1/2 žlica pirea od rajčice
po 1 žličica kima, mažurana i mljevene paprike
8 suhih šljiva
3 pimenta
3 bobice kleke
2 lista lovora
1 luk
sol, papar
Priprema:
Zagrije 2 žlice ulja, dodajte sjemenke kima, bobice borovice i pimenta, lovorov list i luk narezan na kockice te lagano pržite 3 minute uz često miješanje.
Dodajte svinjetinu narezanu na kockice ili pileće batke, kratko propirjajte da uhvati boju pa zatim dodajte kiseli kupus, tanko narezan svježi kupus, suhe šljive, pire od rajčice, vrganje, mažuran, papriku, sol i papar. Promiješajte pa zalijte s otprilike 300 ml vode, izmiješajte i kuhajte poklopljeno oko 1 sat uz povremeno miješanje i dolijevanje vode.
Na preostalom ulju prepržite kobasicu narezanu na ploške pa je dodajte u bigoš i kuhajte još pola sata do sat.
Izvadite lovorov list, ako ste koristili piletinu maknite joj kosti, a meso vratite pa poslužite uz pire krumpir ili kriške raženog kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....