Tjestenina s mljevenim mesom može biti jelo koje ste skuhali usput, jer niste imali bolju ideju za ručak ili vam se nije dalo puno gnjaviti, a može biti prava fešta od okusa ako se trudite biti što bliže izvornom jelu. Ragù alla bolognese ili ragù bolognese bogati je, sporo kuhani mesni umak čiji sastojci uključuju karakterističan soffritto od luka, celera i mrkve te različite vrste mljevene ili sitno sjeckane govedine, često uz male količine masnije svinjetine.
U jelo neizostavno idu i umak pire od rajčice te vino, no oko ovog posljednjeg sastojka mnogi poprilično griješe pa koriste crno, umjesto bijeloga, kao što to rade Talijani.
Ključni sastojak najboljeg bolognesea
Još je više onih koji ne znaju da bi spomenutim sastojcima trebalo dodati i malo mlijeka. Da, mlijeka! Mlijeko umaku daje svilenkastu teksturu, ublažava mu okus i čini meso mekšim.
Upravo zahvaljujući mijeku, u umak bolognese nema potrebe dodavati šećer (mlijeko će se pobrinuti za neutraliziranje viška kiseline iz rajčice).
Izvorni okus
Želite li okus što bliži izvornom, nipošto u bolognese za vrijeme kuhanja nemojte stavljati origano, jer to je više u stilu napuljske kuhinje, ali već skuhan ragu možete, ako baš želite, posuti sjeckanim peršinom ili bosiljkom.
Ovaj mesni toč, želite li da sve bude u skladu s tradicijom, ni u kojem slučaju nemojte poslužiti sa špagetima. Bolognese se poslužuje s tjesteninom koja može "nositi" umak, a to bi bile tagliatelle, pappardelle ili fettuccine.
Špageti - ni u ludilu!
I savjet za kraj: obavezno skuhajte veću dozu ovog ragua, ne samo zbog toga da biste si osigurali ručak za dva dana, nego zbog činjenice da je bolognese još ukusniji nakon dan-dva, kad se razviju svi okusi.
Najbolji bolognese (Ragù alla bolognese)
Sastojci
500 g mljevene junetine
400 g pelata
150 g mljevene svinjetine
150 ml punomasnog mlijeka
150 ml suhog bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
2 češnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 štapić celera
muškatni oraščić
svježi bosiljak ili peršin za posluživanje (po želji)
tjestenina
sol, papar
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte sitno sjeckane luk, mrkvu i celer te pirjajte oko sedam minuta pa dodajte sjeckani češnjak.
Pirjajte povrće još koju minutu pa pojačajte vatru i dodajte mljeveno meso. Pržite ga uz miješanje dok ne ispari sva tekućina i dok ne dobije lijepu smeđu boju.
Ulijte mlijeko, dodajte prstohvat muškatnog oraščića i kuhajte uz miješanje dok većina mlijeka ne ispari. Dodajte vino i pustite da ispari alkohol.
Umiješajte pelate, posolite i dugo kuhajte na laganoj vatri (barem sat i pol do dva, a bolje je kuhati ovaj ragu i dulje od toga).
Na kraju bi ragu trebao biti gust i bogat. Provjerite još jednom okuse, dodajte papar, promiješajte i poslužite uz tjesteninu te po želji pospite sjeckanim bosiljkom ili peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....