StoryEditorOCM
Slanobogatstvo okusa

Najbolji prilog od patlidžana radi se u pećnici: narežite ih i premažite ovom smjesom, a kad se ispeku dodajte feta sir

Piše T. S. M.
19. srpnja 2025. - 12:04

Ne da vam se pohati patlidžane, a još manje volje imate za ispeći ih na gradele? Rješenje vam je u kuhinji, uključite pećnicu i ispecite ih. Naravno, ispečete li ih tek tako, narezane na fetice i malo poškropljene uljem, nećete se osobito nauživati, ali ako ih pripremite na način koji vam predlažemo, otkrit ćete svoj novi najdraži ljetni povrtni prilog.

image
Patryce Bak/Connect Images/Connect Images via AFP

Kad se patlidžani temeljito začine smjesom ulja i začina pa se tako marinirani zapeku, postaju mekani i jako ukusni baš kao da smo ih pohali. Dodatak feta sira čini ih još primamljivijima, a završni "touch", odnosno posluživanje s kriškama limuna, zaokružuje okuse svih sastojaka na najbolji mogući način.

Marinirani pečeni patlidžani

Sastojci:

60 g feta sira
3 žlice maslinova ulja
1 žličica sušenog origana
½ žličice dimljene paprike
2 patlidžana
2 češnja češnjaka
1 limun
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Narežite patlidžane na ploške debljine 1,5 cm i posložite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

U zdjelici promiješajte maslinovo ulje, sol, papar, češnjak, origano i dimljenu papriku. Premažite ploške patlidžana s obje strane pripremljenom mješavinom.

Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva Celzija, okrenite pa pecite još toliko. Izvadite iz pećnice, pospite sjeckanim peršinom i feta sirom te poslužite toplo s kriškama limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 23:05