Do prije nekoliko godina manje više svi smo mislili da je tjestenina a la carbonara zapravo manistra s jajima i pancetom. A onda su nas razuvjerili. Sačuvaj bože stavit u nju cijela jaja - ide samo žumanjak. Nemojte da vam slučajno padne napamet držati tavu na vatri nakon što ste u nju dodali žumanjke. Nemojte ni pomisliti na vrhnje za kuhanje kad radite ovo jelo, a kamo li da ga ubacite unutra.
Ne, kad se radi carbonara, ništa od navedenog ne smijete napraviti. Kažu Talijani i baš se puno žeste po tom pitanju. Toliko da nam ih je, ako ćemo pravo, već i više nego dosta. Toliko da više uopće ne obadajemo što nam poručuju u vezi carbonare. Ali jedan nas je zeznuo: pokazao nam je video i taj je video izgledao toliko dobro da smo poslušali sve savjete. I dobili perfektnu carbonaru.
Toplo vam savjetujemo da ga poslužate i vi. Chef Danilo Cortellini na svom je Instagramu pokazao kako radi ovo jelo. Osobito nam se svidjela caka s banjamarijom: on, naime, žumanjke najprije malo prokuha na pari, zahvaljujući čemu dobije fini umak koji ne samo što je ugodno gust i nimalo zgrudan, nego je i termički obrađen pa ga mogu jesti i oni kojima je zamisao o nedovoljno kuhanim jajima materijal za noćne more.
Žumanjcima, osim dosta naribanog parmezana dodaje još jednu stvar - time nas je definitivno kupio - koju žlicu masnoće nastale topljenjem guancalea do hrskavosti. Pogledajte video i bit će vam jasno koliko ovo jednostavno jelo može biti dobro kad ga priprema dobar chef. Ako vam treba i recept, lako ćete ga naći uz malo guglanja, ali iz videa ćete lako pohvatati sve bitne detalje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....