Kako cijene hrane rastu, sve su nam zanimljiviji starinski recepti u kojima se koriste pomalo prezrene namirnice čija je cijena još uvijek prihvatljiva. Takve su namirnice obično krcate nutrijentima pa nam je odluka da ih češće pripremamo ne samo isplativa nego i bitna za zdravlje.
Jedna od takvih namirnica su pileći želuci su često zanemaren dio peradi, a zapravo vrlo ukusan i hranjiv sastojak koji zaslužuje više pažnje u kuhinji. Karakterizira ih bogat, mesnat okus i nešto žilavija tekstura, a osim što su puni okusa, izvrstan su izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12.
Iako njihova priprema zahtijeva nešto više vremena, pileći želuci su izuzetno zahvalni u kuhinji. Pravilno pripremljeni, mogu biti prava delicija.
Prije nego što ih pripremimo, važno ih je temeljito očistiti i oprati, pogotovo ako dolaze svježi. Ponekad ih je dobro kratko prokuhati kako bi omekšali i bili lakši za daljnju obradu. Budući da imaju čvršću strukturu, najbolje ih je kuhati ili pirjati nešto duže jer tako postaju mekani i sočni.
Kuhanje u slanoj vodi s dodanim začinima traje otprilike 30 do 45 minuta, a zatim ih možemo dodatno dinstati s lukom, češnjakom, rajčicom i začinima ili ih ispeći, bilo na roštilju ili tavi. Ako ih želimo pržiti, što je kod nas nešto manje poznat, ali u svijetu popularan način pripreme, preporučuje se da prethodno kuhanje te po želji paniranje. T
Za još bolji okus, možemo ih marinirati prije pripreme, kuhati ih u temeljcu umjesto u običnoj vodi i obogatiti raznim začinima poput papra, češnjaka, peršina i crvene mljevene paprike.
Od pilećih želudaca možete skuhati i gulaš, a jedan od popularnih načina njihove pripreme je pirjanje s lukom i pireom ili koncentratom rajčice, rezultat čega je umak kojim je zgodno preliti tjesteninu ili ga poslužiti uz palentu ili pire od krumpira.
Pileći želuci na toč
Sastojci:
500 g pilećih želudaca
2 luka
2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica mljevene slatke crvene paprike
1 žličica brašna
1 lovorov list
sjeckani peršin
malo ružmarina po želji
malo ulja
voda po potrebi
sol, papar
Priprema:
Luk i želuce nasjeckajte te ih pirjajte na ulju dok luk ne porumeni. Dodajte sjeckani češnjak, lovorov list i ružmarin, smanjite vatru.
Pirjajte jelo oko sat i pol, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode po potrebi, a kad želuci postanu mekani, dodajte im mljevenu crvenu papriku i koncentrat rajčice te brašno razmućenu u malo vode pa kuhajte još 15 minuta.
Maknite s vatre, dodajte sjeckani peršin i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....