StoryEditorOCM
Slanoveliki specijalitet

Nekima je ovo jelo draže od sarmi i punjenih paprika. Odlično podnosi podgrijavanje, skuhajte punu teću i guštajte danima!

Piše K. V.
24. rujna 2025. - 13:38

Japrak je veliki specijalitet osobito omiljen u Hercegovini,  a to tradicionalno i dobro poznato jelo nekima je draže i od sarmi i od punjenih paprika. Priprema se od listova raštike koji se pune smjesom vrlo jednostavno začinjenog mesa s rižom, a koristi se junetina, teletina, čak i ovčetina, ali svakako malo masnije meso jer takvo raštika traži.

Mogu se naći brojne varijacije ovog izvrsnog jela: dodaje se crvena paprika, peršin, neki pripremu umaka započinju dinstanjem kapule. Kad su u pitanju tradicionalni recepti mi smo pobornici pridržavanja izvornih recepata, no riječ je o zaista ukusnom i hranjivom jelu, a kako raštiku nije uvijek lako pronaći zamijenili smo je daleko dostupnijim keljom. Ionako su kelj i raštika botanički bliski rođaci, a osim toga, kelj je zbog svog slatkasog i blažeg okusa mnogima draži. 

Ovo ukusno jelo odličan je prijelaz između punjenih paprika i sarmi, no bez daljnjega može se spremati i zimi. Iako je kupusnjača koja bez problema prezimi u vrtu i polju, kelj je blagog okusa, svježinu u umaku daju rajčice, a dimljena panceta svojstvenu aromu koja se odlično ljubi s ostalim okusima. Jelo očekivano dobro podnosi podgrijavanje, a poslužiti ga možete uz pire krumpir ili samo uz kruh. Ako volite, narežite ostatak glavice kelja i skuhajte ga zajedno sa japracima. 

image
Privatni album

Japrak s keljom

Sastojci

500 g mljevenog mesa, junetine ili teletine
100 g dimljene slanine
50 - 70 g riže za domaća jela
10ak listova kelja
2 - 3 rajčice (ili 1 dl pasirane)
1 veći luk
sol, papar
po želji češnjak

Priprema

Odvojite listove kelja iz glavice, operite ih, odstranite tvrdi središnji dio i kratko blanširajte zatim prebacite u hladnu vodu. U zdjeli izmiješajte sitno meso, sjeckani luk, rižu, sol, papar i češnjak (po želji) pa smjesom punite listove kelja.

Slažite u zamotuljke u lonac, između njih dodajte pancetu koju ste narezali na nekoliko komada i rajčice koje ste također narezali. Dodajte još soli. Zalijte vrućom vodom toliko da pokrije sadržaj u loncu te kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 - 2 h. 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 22:16